Grotten in België: Belgische Ardennen en Brabant
De grot van Brabant: Les Grottes de Folx-les-caves
De grotten van Folx-les-caves zijn pas sinds 2010 toegankelijk en ze hebben maar liefst 6 hectare aan ondergrondse gangen. Groot voordeel aan deze grot is dat ze eenvoudig en vlug bereikbaar is plus open de volledige winter.
Grotten in Luik
De provincie Luik heeft twee grotten die het vermelden waard zijn.
De eerste is héél gekend namelijk de Grotten van Remouchamps. De grot is in twee delen opgedeeld. Het eerste deel gaat te voet, het tweede deel gaat met een boot. In het eerste deel komt men onder andere door een zaal die 8.000 jaar geleden door paleolithische jagers bewoond werd, door de grote zaal de Kathedraal en gaat het steeds dieper de afdalende grotten in. In het tweede deel voert de boot langzaam over de meanders van de onderaardse rivier van 600 meter lang langs fraaie objecten om zo weer bij het beginpunt uit te komen.
Als tweede grot in Luik komt de Grotte de l'Abîme. Beter gekend als de grotten van Comblain. De Grotte de l'Abîme (letterlijk Grot van de afgrond) is een kalksteengrot bij Comblain-au-Pont in de provincie Luik in België. De 'afgrond' die de ingang van de grot vormt is zo'n 22 meter diep en is toegankelijk via de straat Rue de la Grotte. De grot is overwegend verticaal en er zijn veel trappen die afgelopen moeten worden. Een deel van de grot is opengesteld en voert in zo'n 75 minuten langs galerijen en zaaltjes met stalactieten, stalagmieten, druipsteengordijnen en andere formaties die in diverse kleuren en met goede verlichting mooi tot uiting worden gebracht.
De provincie Namen: koploper met 7 grotten
De provincie Namen ligt bezaaid met grotten zo lijkt het. Als je in België een grot zoekt dan kom je al vlug in Namen uit.
Wil je een totaalbeleving dan zak je af naar de grotten van Scladina. Hier vind je namelijk niet alleen grotten maar een ware prehistorische site. Een topper als familieuitstap. Plus betaal je niet veel meer dan in andere grotten namelijk 8 euro.
Een andere topper in Namen zijn de Grotten van Duizend-en-één-Nacht of de grotten van Hotton. De Ourthe heeft hier geleidelijk zijn weg gebaand door de rotsen en een ondergrondse sprookjeswereld gevormd. In de Grotte des Mille et Une Nuits is het natuurspektakel overweldigend: verfijnde, wonderlijk gevormde stalactieten en golvende draperieën in zuiver wit, rood, helder oranje en zacht roze. In de Galerie de l’amitié wordt de kleurenpracht nog versterkt door de weerschijn in het heldere water. Even verder op een balkon dat 35 meter boven de afgrond hangt hoor je in de diepte een waterval denderen.
Ook de klassieker onder de klassiekers mag niet ontbreken: de Grotten van Han-sur-Lesse. De grotten van Han vormen voor zover bekend al sinds de 18de eeuw een toeristische attractie. Traptreden en goed begaanbare paden zouden pas later hun intrede doen, dus of de tocht door de grotten beviel was erg afhankelijk van de conditie van de wandelaars. De verlichting in de grot geschiedde aanvankelijk door fakkels. De toeristische wandelroute door de grotten werd meerdere malen gewijzigd. Rond 1860 werd besloten om de route, die aanvankelijk begon met een tocht in een bootje, om te draaien, zodat het boottochtje nu de afsluiting van de tocht vormde.
TIP: gebruik het kleine trammetje vanuit het centrum van Han om tot aan de grotten te komen.
De Grot van Lorette-Rochefort is een onderaardse druipsteengrot in Rochefort in de Belgische provincie Namen, op een steenworp afstand van de Grotten van Han. Afhankelijk van het weer buiten de grot, is de temperatuur erbinnen tussen de 2 en de 13 graden. De grot biedt een slaapplek voor vleermuizen, en verder zitten er ook enkele kleine insecten en spinnen in de grot. De rivier de Lesse, die ooit door de grotten heen stroomde, stroomt nu door lager gelegen delen van de berg.
De Neptunusgrot ("L'Adugeoir") is een grot in het Belgische Petigny. De rivier Eau Noire heeft een ondergronds traject uitgesleten. De grotten zijn te bezichtigen met een boottocht. Een van de belangrijkste attracties is de ondergrondse Neptunuswaterval.
La Merveilleuse werd ontdekt in 1904 en wordt beschouwd als een van de mooiere grotten in België. Het is ook eenvoudig bereikbaar door haar nabijheid van Dinant. Bewonder er de helderheid en de fijnheid van de stalactieten en watervallen. De grot bevat 850 meter aan galerijen (opgedeeld in kamers) waarvan er 650 meter toegankelijk zijn voor bezoekers.
Deel op Facebook >TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > | Ik snap het! |