TravelTalia logo
TravelTalia > België

Belgische chocolade en pralines

België is één met haar frieten en bier maar ook haar chocolade mag niet vergeten worden. Belgische chocolade is uniek en hier lees je naast de geschiedenis van chocolade ook waarom Belgische chocolade de beste ter wereld wordt beschouwd. Het verwerken van Belgische chocolade in pralines maakt alles nog unieker.

De korte geschiedenis van chocolade
De Azteken verbonden cacao met Xochiquetzal, de godin van de vruchtbaarheid. Zij dronken een chocoladedrank, xocoatl, vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment. De drank zou vermoeidheid tegengaan, een resultaat van de cafeïne die een bestanddeel van de cacao is. 

Een Spaanse missionaris die aan het eind van de 16e eeuw in Peru en Mexico woonde, schreef al over dat effect. In 1585 werd chocolade voor het eerst op commerciële schaal van Veracruz naar Sevilla vervoerd.

De chocolade werd tot mid 19de eeuw echter alleen gedronken. Het duurde tot enkele Spanjaarden in Amerika ontdekten dat ze lekkere chocoladekoekjes konden maken door suiker toe te voegen aan de cacaopasta. De start was gegeven...

Hoe wordt chocolade gemaakt?
Het hoofdbestanddeel van chocolade, cacao, wordt gewonnen uit cacaobonen, het zaad van de cacaoboom. De cacaobonen werden lokaal gefermenteerd en gedroogd. Bij aankomst in een chocoladefabriek worden de bonen van diverse oorsprong gemengd, om een egale smaak te krijgen. 

De bonen worden vervolgens gereinigd: takjes, touw, steentjes en dergelijke worden eruit gehaald. Daarna worden de bonen geroosterd in draaiende trommels bij een temperatuur tot 140°C. De temperatuur en duur bepalen voor een groot deel de uiteindelijke smaak van de cacao. 

De geroosterde bonen gaan vervolgens door een breker. De dop breekt open en wordt weggeblazen zodat alleen de kern (nib) overblijft. De kernen worden in de cacaomolens fijngemalen tot een dikke vaste pasta. Dit heet de cacaomassa. Uit de cacaomassa kan ook het vet onttrokken worden. Dit heet de cacaoboter. De dikke, harde klomp die overblijft, wordt vermalen tot magere cacao, of cacaopoeder.

Wat maakt Belgische chocolade Belgisch?
België is wereldwijd bekend om zijn chocolade en dan in het bijzonder om zijn pralines (bonbons). Waarschijnlijk is Jean Neuhaus de bedenker van de praline. Hij was een Zwitserse apothekerszoon die in België een banketbakkerij was begonnen in de Brusselse Koninginnegalerij. Zijn familie maakte al jarenlang snoepjes met een medische werking. In 1912 maakte hij de eerste gevulde chocoladebonbon. Hij gaf hier de naam praline aan.

Maar nog meer dan de geschiedenis van de praline, heeft Belgische chocolade haar eigenheid:

  • Fijne structuur (15 tot 18 micron)
  • Belgische chocolade heeft een hoger cacaogehalte 
  • Belgische chocolade bevat 100% cacaoboter

Natuurlijk is het ook belangrijk om de basis te respecteren en dat zijn cacaobonen van hoogstaande kwaliteit

Belgische pralines
Een praline is een stuk zoetigheid met een chocoladelaagje omringd, dat verschillende vullingen kan hebben. Waarschijnlijk is Jean Neuhaus de bedenker van de praline. Hij was een Zwitserse apothekerszoon die in België een banketbakkerij was begonnen in de Brusselse Koninginnegalerij. Zijn familie maakte al jarenlang snoepjes met een medische werking. In 1912 maakte hij de eerste gevulde chocoladebonbon. Hij gaf hier de naam praline aan. Een naam die al een langer verleden kent. De kok van Cesar de Choiseul, Comte de Plessis-Praslin (1598-1675), een maarschalk, minister en diplomaat onder Koning Lodewijk XIV, maakte in de 17e eeuw al een chocoladebonbon zonder evenwel de typische vulling van de huidige praline. Het woord Praline is van zijn naam (Praslin) afgeleid.

Waar koop je Belgische Chocolade?
Je kan veel zeggen en schrijven over Belgische chocolade maar eigenlijk moet je deze chocolade gewoon proeven en dat doe je best door het kopen van een doosje pralines of volle repen.

Belgische chocolade en pralines kopen in Brugge >

 

Facebook Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine
Alle artikels over België in ons Magazine

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!