TravelTalia logo
TravelTalia > België

Gezinsuitstapjes België

Na de donkere wintermaanden is het leuk om er in de lente op uit te trekken met het gezin. Je hoeft daarvoor helemaal niet ver te rijden. In België vind je voldoende leuke plekjes voor een heerlijk dagje natuur in het eerste lentezonnetje. Ga voor een fietstocht in Haspengouw, een verkenning van de Hoge Venen of een wandeling in het Zoniënwoud.

Vallei van de Ourthe
In de Waalse Ardennen kan je overal verkwikkende en pittoreske wandelingen en fietstochtjes maken, maar de vallei van de Ourthe in de buurt van La Roche-en-Ardenne steekt er wel bovenuit. Je kan je er verbazen over de steile rotsen van Houffalize, de donkere naaldbossen, de diepe en steile dalen die de Ourthe heeft gegraven, het stuwmeer van Nisramont en het indrukwekkend kasteel van La Roche. Je kan er niet alleen voor kiezen om de streek te voet te doorkruisen, maar er zijn ook vele mountainbikeroutes uitgestippeld en bij goed weer kan je zelfs in een kajak de rivier afvaren. Op het einde van de dag moet je, voor je huiswaarts gaat, met een heerlijk streekbiertje uitblazen in Achouffe, het meest schilderachtig dorpje van de streek. Het kleine dorpje ligt tussen La Roche-en-Ardenne en Houffalize aan een zijtak van de Ourthe en zal je beslist kunnen bekoren.
Vakantie in de Provincie Luxemburg >

Hoge Venen
De Hoge Venen zijn het meest ongerepte stukje natuur van de Ardennen en de Eifel. Door het strenge klimaat, de speciale ondergrond en de invloed van de mens is er een uniek landschap ontstaan. De Hoge Venen waren vroeger voor negentig procent bebost, terwijl er nu meer open plekken met lage vegetatie zijn zoals weiden, schrale graslanden, heideterreinen en hoogveengebieden. Het Hoogveengebied verkennen doe je te voet op de uitgezette wandelroutes die ofwel over geasfalteerde wegen lopen of over de houten vlonderpaden. Let wel op, want niet het hele gebied is toegankelijk. Het is opgedeeld in zones: in zone A heb je vrije toegang, in zone B mag je enkel op de gemarkeerde wegen en paden wandelen, zone C is alleen toegankelijk met gids en in zone D mag je helemaal niet komen. Deze opdeling dient voornamelijk om zeldzame dieren en planten te beschermen. Ten slotte is het ook interessant om weten dat het hoogste punt van België, het Signal de Botrange, in het gebied van de Hoge Venen ligt.
Vakantie in de Hoge Venen en Eupen >

Kastelenfietstocht Haspengouw
Pomp je fietsbanden op en zet je helm op je hoofd, want je gaat fietsen! Haspengouw, de streek van de bloesems, de kilometerslange veilige en verzorgde fietspaden en de prachtige kastelen is daar de ideale plaats voor. Er is geen streek die zich beter leent tot een idyllische fietstocht. Je hoeft zelfs geen reusachtige afstanden af te leggen, alles ligt daar op een zakdoek. Bij de plaatselijke toeristische dienst kan je voor enkele euro’s kaarten van heel leuke en verrassende fietstochten bekomen. Ben je moe na een dagje fietsen, dan kan je logeren in een van de charmante hotelletjes, knusse gastenkamers of in prachtig gerestaureerde hoeves. 
Vakantie in Haspengouw >

Kluisbos
Wil je een uitstap met de nadruk op sport in een natuurlijk kader, dan moet je beslist eens naar de Vlaamse Ardennen afzakken. Het Kluisbos is driehonderd hectare groot en wordt vooral gedomineerd door kathedralen van beuken. Daarnaast staan er ook eiken, berken, naaldbomen, tamme kastanjes en populieren. De stilte, de frisse lucht, het natuurschoon en de heuvelachtige omgeving maken van een wandeling door het Kluisbos een heel aangename ervaring, of je nu een natuurliefhebber bent of niet. Naast het bos ligt het recreatiedomein Het Kluisbos en het verblijfcentrum Villa Vogelsanck. Het recreatiedomein heeft drie grote zwembaden, een restaurant en een overdekt sportcentrum, waar je allerlei sporten kan beoefenen. Het is tevens het vertrekpunt voor vele fiets-, mountainbike- en wandelroutes.
Kluisbos bezoeken >

’t Zwin
In het Provinciaal natuurpark ’t Zwin kan je zonder problemen een hele dag spenderen met het gezin. In het vogelpark kom je alles te weten over verschillende vogels en je kan volgen hoe gestrande en gewonde vogels verzorgd en opgeknapt worden. Aanpalend heb je een broedstation voor ooievaars, je kan er de tientallen broednesten van deze zwart-witte reuzen van heel dichtbij bewonderen. Het vogelpark is eigenlijk meer een voorproefje op het reservaat. In dat uitgestrekte ongerept stukje natuur zie je veel van de vogels uit het vogelpark terug, maar dan in hun natuurlijke habitat. De wandelpaden leiden je naar prachtige duinen vol duinkonijnen, idyllische binnenplassen en de kustlijn. Wil je een flinke wandeling maken, dan kies je best voor aangepast schoeisel, want ’t Zwin is heel vochtig aangezien het zo laag ligt ten opzichte van de zeespiegel. Honden mogen er niet binnen, alleen aan de leiband in het vogelpark.
Het Zwin in Knokke-Heist bezoeken >

Zoniënwoud
Het Zoniënwoud is samen met de andere Brabantse bossen een overblijfsel van het Kolenwoud, een uitgestrekt oerbos dat zich uitstrekte van de Rijn tot de Noordzee. Het dichte bladerdek van de reusachtige beukenbomen houdt het grootste deel van de zon tegen, dus het kan er op enkele plaatsen heel donker lijken. Waar de zon toch vrij spel heeft, tref je vaak plekken aan waar een bloementapijt van bosanemonen of boshyacinten de bodem siert. Door de enorme oppervlakte van het Zoniënwoud leven er heel wat dieren in het bos. Met een beetje geluk kom je er enkele tegen. Wil je van de lente proeven en voor een natuurervaring pur sang gaan, dan moet je beslist een wandeling maken in het Zoniënwoud. Trek er zelf op uit, of laat je begeleiden door een natuurgids langs de mistige vijvers en sprookjesachtige wandelpaden.
Zoniënwoud bezoeken >

Facebook Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine
Alle artikels over België in ons Magazine

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!