Musea in Brugge
In deze top 10 zijn geen musea opgenomen om de simpele reden dat deze in een afzonderlijk artikel hun lijstje krijgen toebedeeld.
Wil je dus de topmusea weten in Brugge, lees dan ons artikel van de top 5 musea in Brugge
1) Burg en het stadhuis
Het gotische stadhuis dateert uit de late 14de eeuw en is daarmee het oudste stadhuis van België. Aan de buitenkant vallen de gekleurde wapenschilden en de beelden van de bijbelse en historische figuren op. Het monumentale gebouw wordt ook gekenmerkt door een prachtig interieur.
Meer over Burg en stadhuis >
2) Begijnhof Ten Wijngaerde
Het Prinselijk Begijnhof (Ten Wijngaerde) werd opgericht in het midden van de 13de eeuw door Johanna I van Constantinopel. Er wonen tegenwoordig geen begijnen meer in het Begijnhof maar wel zusters van de Orde van St.-Benedictus.
Het begijnhof Ten Wijngaerde >
3) De markt met Belfort
De markt is het centrale plein van Brugge. Het Belfort is één van de drie grote torens waar je in Brugge onmogelijk naast kan kijken. Op de plaats van het huidige Belfort stonden oorspronkelijk een aantal hallen die voor verschillende markten dienden. In de 13de eeuw werd een stenen belfort opgetrokken die voorzien was van een houten spits.
Details over de markt en Belfort >
4) De Heilig-Bloedbasiliek
De Heilig-Bloedbasiliek was oorspronkelijk een romaanse dubbelkapel. De bovenste verdieping wordt in beslag genomen door de Heilig-bloedkapel, de benedenkapel bestaat uit de 12de eeuwse romaanse St-Basiliuskapel. Volgens de traditie werd op de bovenverdieping sinds 1150 het Heilig Bloed bewaard.
Alles over de Heilig-Bloedbasiliek >
5) Koningin Astridpark
Het is een voorbeeld van een open ruimte die eeuwen stadsontwikkeling als kloostertuin overleefde. Het begon toen de minderbroeders, die zich rond 1221 in Brugge kwamen vestigen, in 1246 een plaats toegewezen kregen op de Braamberg. Een grote tuin strekte zich achter de kloostermuren uit.
Ga naar het Koningin Astridpark >
6) Provinciaal hof - Waterhalle
Reeds van in de 12de eeuw was Brugge door een kanaal en het Zwin verbonden met de Noordzee, zodat er langs de rivier de Reie, die door de stad Brugge liep, een grote handelsactiviteit ontstond. Die groeide later nog door de aanwezige Italiaanse handelshuizen, zoals deze uit Firenze, Genua en Venetië
Meer over Provinciaal hof - Waterhalle >
7) Reien en Minnewater
De schoonheid van Brugge kan je het best ontdekken aan de hand van de vele uitgestippelde wandelingen of per koets. Maar je kan evengoed de goed bewaarde middeleeuwse binnenstad tussen de prachtige Reien (stadsgrachten) ontdekken via een boottocht op het Minnewater. Brugge heeft zijn bijnaam Venetië van het Noorden dan ook niet gestolen.
Reien en Minnewater (Rozenhoedkaai) >
Koetstochten in Brugge >
Boottocht (rondvaart) op de Brugse reien >
8) Jerusalemkerk
De Jeruzalemkerk in Brugge werd gebouwd in de eerste helft van de 15e eeuw door nazaten van Opicius Adornes, die afkomstig was uit Genua en in de 13e eeuw naar Vlaanderen kwam.
Meer over Jerusalemkerk >
9) Poortsersloge
De Poortersloge werd gebouwd tussen ca. 1395 en ca. 1417. Van zodra het gebouw klaar was tot 1715 zetelde ook Het Genootschap van de Witte Beer, een Brugse ridderlijke steekspelvereniging opgericht een tijdje na de heldendaad van Boudewijn I, in dit gebouw. Kort na de constructie van het gebouw kreeg het genootschap van de stad de toestemming het beeld van hun mascotte, een schilddragende beer, in een nis in de gevel te plaatsen.
Meer over de Poortsersloge >
10) Ezelpoort
De Ezelpoort is een van de vier overgebleven Brugse stadspoorten. De poort hoort bij de tweede Brugse stadsomwalling uit 1297. Ze werd in 1369 herbouwd door Bruggelingen Jan Slabbaert en Mathias Saghen naar het voorbeeld van de Smedenpoort en Boeveriepoort.
Meer over de Ezelpoort >