Duiventorens in Vlaanderen (België)
Een duiventoren is een teken van rijkdom
Duiventorens vond men vroeger bij kastelen en hoeven. Tijdens het ancien régime was het houden van duiven middels het duivenrecht streng gereglementeerd. De aanwezigheid van een duiventoren was een teken van rijkdom. Heren mochten 1 koppel duiven houden per hectare grond die ze bezaten.
Na de Franse revolutie werd het duivenrecht afgeschaft omwille van de schade aan de oogsten.
Duiventoren van Lo
Een duiventoren in Vlaanderen is de duiventoren in Lo (West-Vlaanderen). Deze toren telt bovenaan 1132 hokjes waar duiven werden gehouden. Onderin de toren hield men andere dieren, zoals varkens.
Volgens de legende trok de toen pas gekozen abt Patricius Fraeys naar Rome. Zijn monniken vroegen hem of ze voor een verrassing mochten zorgen bij zijn terugkomst, wat deze toren bleek te zijn.
Duiventoren in Vurste (Gavere)
Op het neerhof in het kasteeldomein Borgwal staat tevens een monumentale vierkante duiventoren, heropgericht in de 19de-eeuw naar een 17de-eeuwse voorloper.
Het heeft nissen en luiken op de benedenverdieping, een graanzolder en zes rijen van tien vluchtgaten in de oostelijke, westelijke en zuidelijke gevel (slechts twintig in noordelijke gevel) op de bovenverdieping onder de overstekende houten kroonlijst op klossen. De huidige constructie dateert vermoedelijk slechts uit de tweede helft van de 19de eeuw (staat niet op het plan van 1807) en werd gedeeltelijk gereconstrueerd na de beschieting in 1918. Toch was er reeds een vermelding van een "duivekete" in de 17de eeuw.
Duiventoren in Bellem
Ook in het Meetjesland vind je een duiventoren namelijk de Bellemse duiventoren.
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > | Ik snap het! |