TravelTalia logo
TravelTalia > Spanje > Barcelona

Antoni Gaudi en zijn meesterwerken in Barcelona

Iedereen weet dat Barcelona de stad van Gaudi is maar Antoni Gaudi heeft meer ontworpen dan de Sagrada Família en het park Guël. Wij tellen zo maar even 7 bouwwerken van Gaudi dat je zeker moet gezien hebben als je in Barcelona bent.

Wie was Antoni Gaudi?

Antoni Gaudi i Cornet werd waarschijnlijk geboren op 25 juni 1852 in Reus in Catalonië. Er zijn ook enkele bronnen dat zijn geboorteplaats iets verderop in Ruidoms leggen. 

De studentenjaren van Gaudi

Op 17 jarige leeftijd trok hij naar Barcelona om architectuur te studeren. Om zijn studies te betalen kluste hij bij enkele architecten in Barcelona. Tijdens zijn studies blonk Antoni niet uit maar viel hij wel op door zijn eigenzinnigheid. Zo kwam er op zijn eindwerk over een poortgebouw van een begrafenis een lijkwagen op de bouwtekening. Dit was totaal overbodig en irrelevant. Tijdens de diploma-uitreiking zei directeur Elie Rogent: "He aprobado a un loco o a un genio" wat evenveel wil zeggen als  “Ik heb een dwaas of een genie laten slagen”.

Zijn eerste jaren als architect


Net als Gaudi afstudeerde en zijn eerste werkjes zocht kwam de romantiek op. Het sobere neoclassicisme (zoals de Arc Triomphe in Parijs) moest de plaats ruimen voor de Romantiek waar ook meer waardering kwam voor oude bouwstijlen zoals Romeinse, Griekse en gotiek.

Omdat het in die tijd Barcelona ook voor de wind ging waren er veel rijke burgers die zich lieten omringen door kunstenaars. Antoni Gaudi was daar één van.  

Een van de bouwstijlen die in de belangstelling stonden, was  dus de gotiek. Gaudí bezocht het door Eugène Viollet-le-Duc herschapen Carcassonne in Frankrijk en de kathedraal in Tarragona (Spanje). De interesse voor de gotiek had een politieke achtergrond. Catalonië bloeide economisch, maar werd politiek overheerst door Castilië (Madrid). Antoni was een fervent Catalaans en was lid van de Centre Excursionista, een groep die plaatsen uit het verleden van Catalonië bezocht. Maar Gaudi nam de gotiek niet klakkeloos over maar voegde zijn eigen ideeën toe. 

Zijn eerste grote opdracht: de Sagrada Familia

Ondanks dat Gaudi nog niet veel naam verworven had, kreeg hij toch de opdracht om een kerk te bouwen in 1883. Het is niet echt duidelijk waarom Gaudi deze opdracht kreeg maar wel is zeker dat veel architecten zich terug trokken of de opdracht weigerden.


Gaudi zijn doorbraak: werken voor Güell


De overheid moest niet veel weten van Gaudi maar gelukkig waren er veel rijke particulieren die dat wel wilden. Eén daarvan is de superrijke textielmagnaat Eusebi Güell i Bacigalupi. Güell was een typische mecenas die kunstenaars ondersteunde.

Toen Güell Antoni leerde kennen had Gaudi nog niet veel gepresteerd. Güell baseerde zich vooral op ontwerpen van Gaudi voor de wereldtentoonstelling van 1888. 

Het overlijden van Antoni Gaudi… Een dom ongeluk en koppigheid

Op 7 juni 1926 wandelde Gaudí over de Gran Via de les Corts Catalanes in Barcelona. Dit lag op de route dat hij nam richting zijn werk aan de Sagrada Familia. Hij stak de Carrer de Bailén over, dicht bij de Plaça de Tetuan. Een tram reed hem aan maar stopte niet en Gaudí bleef bewusteloos achter.

De tram reed door maar Gaudi bleef zwaargewond en bewusteloos achter. Aangezien Gaudi er altijd armoedig bijliep wou geen enkele taxi hem vervoeren en kwam hij in het armenhospitaal terecht. Als hij niet kwam opdagen op zijn werkplaats begon men naar Antoni te zoeken en vonden hem in het armenhospitaal. 

Antoni wou echter niet naar een beter hospitaal worden overgebracht. Hij zei dat zijn plaats tussen de armen was. Gaudí stierf in het hospitaal op 10 juni, om vijf uur in de namiddag. Hij was 73 jaar oud geworden. Zijn begrafenis 2 dagen later was een belangrijke gebeurtenis in Barcelona met een  rouwstoet van wel een kilometer lang. Antoni Gaudi ligt begraven in de crypte van zijn Sagrada Família.

De belangrijkste gebouwen van Gaudi in Barcelona: Werken van Gaudí


Met meer dan 1.900 gebouwen was Gaudi een bezige bij maar onderstaande 6 meesterwerken mag je niet overslaan in Barcelona:

Al deze bouwwerken staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er is ook nog een ander gebouw van Gaudi op de UNESCO lijst maar deze ligt in Santa Coloma de Cervelló namelijk de Cripta Colonia Güell. 

Facebook Deel op Facebook >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Barcelona! Wordt gratis lid >
TravelTalia Magazine
Alle andere artikels >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!