TravelTalia logo
TravelTalia > Spanje > Andalusië

De witte dorpen van Andalusië: Pueblos Blancos

De witte dorpjes of pueblos blancos vind je vooral terug in het westen van Andalusië namelijk de provincies Cadiz en Malaga. Wat maakt deze dorpjes zo speciaal en hoe plan je een daguitstap naar deze witte stipjes van Andalusië

Wat zijn witte dorpen of  pueblos blancos

Sinds 700 waren de Moren (moslims) baas op het Iberische schiereiland (nu Spanje) tot de reconquista (Christenen)  daar verandering in bracht. De reconquista is een periode van 800 jaar in de middeleeuwen waarin enkele christelijke koninkrijken op het Iberisch Schiereiland erin slaagden om de moslims (daar Moren genoemd) van het schiereiland te verdrijven.


Om zich te verdedigen bouwden de moren verschillende dorpen tegen bergwanden of op bergtoppen. Veel van deze eeuwenoude dorpen zijn nu nog te bewonderen met hun dikke muren, nauwe raampjes en ronde schoorstenen. 

Veel van de witte dorpen in Andalusië hebben ook 'de la Frontera' in hun stadsnaam en dat komt omdat deze dorpen op de grens (frontera) lagen van het strijdgewoel tussen de Moren en Christenen.

De inwoners van deze dorpjes zijn nog steeds fier op hun verblijfplaats en bijna jaarlijks worden de gevels bedient van een nieuw laagje witte verf of kalk.

Waar vind je de witte dorpen 

Eigenlijk zijn deze witte dorpjes vrijwel overal verspreid in Andalusië maar de meeste en bekendste vind je terug in de provincies Cadiz en Malaga. 


Dat het ééne dorp bekender is dan het andere heeft soms met de grootte van het dorp te maken maar ook veel met haar ligging. Als het dorp eenvoudig bereikbaar is of dicht bij een toeristische plaats ligt, zal het véél meer bezoekers ontvangen dan andere witte dorpen.

De mooiste witte dorpen van Andalusië

Natuurlijk kan je even zoeken in de buurt van je hotel of vakantiehuis naar een wit dorpje maar we raden toch aan om op zijn minst onderstaande witte dorpen te bezoeken tijdens je vakantie in Andalusië omdat ze er toch met kop en schouder boven uit steken.


Ronda: het unieke witte dorp met kloof en brug

Ronda is door zijn ligging een unieke stad in Andalusië. Deze hooggelegen stad wordt in tweeën gesneden door de rivier Guadalevin en de imposante kloof El Tajo. Bovendien kent Ronda een lange geschiedenis. De arena en de Puente Nuevo zijn daar slechts enkele voorbeelden van. 


Bezoek Ronda >

Arcos de la Frontera

Een stijle bergtop en kloof langs de ééne kant en een glooiend landschap aan de andere kant van Arcos de la Frontera? Arcos de la Frontera ligt namelijk in het overgangsgebied van het glooiende landschap van Jerez en de Sierra de Cádiz.


Bezoek Arcos de la Frontera >

Grazalema

Grazalema ligt tussen Arcos de la Frontera en Ronda en wordt ook beschouwd als één van de mooiste witte dorpjes van Andalusïe. Van hieruit kan je perfect fietstochten of wandeltochten starten. 

Bezoek Grazalema >

Route van de witte dorpjes

Ben je met de wagen in Andalusië of heb je een huurauto ter beschikking kan je perfect de route van de witte dorpjes afleggen. Deze loopt van Arcos de la Frontera over Grazalema tot Ronda. De route is 85 km lang en je rijdt eigenlijk de volledige tijd op de A-372


Stel je GPS in naar Arcos de la Frontera of ronda en daarna Grazalema.

Facebook Deel op Facebook >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Andalusië! Wordt gratis lid >
TravelTalia Magazine
Alle andere artikels >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!