TravelTalia logo
Magazine > Natuur & Dieren

De vos in België en Nederland

De vos in België en Nederland
Dit hondachtig roofdier met haar slanke snuit en puntige rechtopstaande oren komt meer en meer voor in onze contreien. Hoe leeft deze jager en heb je kans om hem te zien?

Korte geschiedenis van een vos
De vos staat bovenaan de voedselketen en dit betekend dus dat hij, op zich, geen natuurlijke vijanden heeft behalve...

...de mens. Begin 19de eeuw was een vos nog vrij algemeen voorkomend in België en Nederland.
Maar toen er verschillende voedselcrisissen na elkaar insloegen, werd ons eigen voedsel zoals kippen en de toen nog veel voorkomende jacht op wilde konijnen héél belangrijk om te kunnen overleven. De vos, die een deel van deze opbrengst nam, werd dan maar uit de weg geruimd.

Daar kwam ook nog eens een massale ontbossing bij en voilà: de vos was bijna uitgeroeid. Enkel in natuurrijke gebieden zoals de Kempen en grote bossen overleefde de vos.

Moet men jagen op vossen?
Neen. Vossen zijn territoriale dieren die hun eigen reguleren. Is er veel voedsel voor handen, dan komen er meer vossen voor in een bepaald gebied. Is er echter een gebrek aan voedsel dan zal dit tot minder vossen leiden. 
Dit is het grote verschil tussen vossen en knaagdieren zoals muizen of konijnen.

Vroeger werd er dus vooral op vossen gejaagd ter bescherming van eigen goed. Nu is men eerder van mening dat men eigen dieren zoals kippen beter dient te beschermen tegen vossen of andere roofdieren. 

Wat eet een vos?
Een vos is echt opportunistisch en lui: wat hij eerst kan krijgen, neemt hij. Zo is hij een perfecte partner om plagen van ratten, muizen of konijnen te vermijden. Als het echt moet, is een vos ook een aaseter. Verzwakte, oudere of zieke dieren zijn een gemakkelijke prooi.

Als we dan toch even dichter op zijn dieet inzoomen, zien we dat hij het vooral gemunt heeft op muizen en ratten (25%), gevolgd door wilde konijnen en hazen (17%) en gevogelte zoals kippen (15%) of wilde vogels(12%). 8 procent van zijn dieet bestaat uit afval of kadavers die hij vind.

Occasioneel durft onze vos ook wel eens valfruit of bessen te eten.

Waar leeft een vos?
Een vos is vlug tevreden over zijn territorium. Een gebied met genoeg voedsel en één plek om een hol te graven is voldoende. Zelfs het hol graven durft hij al eens overslaan: een rotsholte of verlaten constructie is ook afdoende. 

Ben je benieuwd of er ook in jouw buurt vossen rondlopen? Kijk dan even op waarnemingen van vossen in Belgie of waarnemingen van vossen in Nederland

Hoe krijg je een vos te zien?
Om een levende vos te zien, moet je in de schemerdonker of duister op stap. Als je stil bent en in een groot natuurgebied, ver weg van menselijke activiteiten, durft een vos zich ook al eens overdag op pad wagen. 

Een vos is ook, terecht, mensenschuw. Als hij je hoort aankomen met zijn scherpe oren, zal hij zich vlug verbergen. Een vos spotten, zal je dus eerder toevallig doen.

De beste maanden om een vos te spotten zijn oktober, november en december. In deze maanden dienen de jonge vossen op zoek te gaan naar een eigen terretorium. In hun zoektocht komen ze al eens wat dichter in de buurt van de mens en nemen ze het niet zo nauw met hun dagschuwheid. 

Een vos horen gebeurt al vaker
Kan je geen vos zien dan kan je hem misschien wel horen. Iedereen zal het geluid van een blaffende vos zeker en vast herkennen maar zal nooit de link gelegd hebben dat het effectief om een vos ging.

Klik op de link om geluiden van een vos te horen.

Ga vroeg of net laat op pad. Zorg steeds voor je eigen veiligheid en neem steeds een zaklamp en mobiele telefoon mee. 

Weetje: waarom bijt een vos alle kippen in een hok dood?
Door de paniekreactie van de kippen in het hok wordt het jachtinstinct van de vos extra aangewakkerd tot de rust in het hok weerkeert. 

Facebook icon Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine

Alle andere artikels in Natuur & Dieren >
Overzicht magazine >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!