TravelTalia logo
Magazine > Natuur & Dieren

Muggen verjagen en muggenbeet bestrijden

Muggen verjagen en muggenbeet bestrijden
Onze zomers worden wisselvalliger en de winters milder. Perfecte omstandigheden voor bijtgrage muggen. Muggen die tropische ziektes verspreiden zijn voorlopig nog zeldzaam in Europa maar een muggenbeet is alles behalve prettig: jeuk en een lokale huiduitslag.

Niet alle muggen over één kam!
We hoeven niet alle muggen te beschuldigen van irritant gedrag. Enkel de vrouwelijke steekmuggen zijn verantwoordelijk voor onze verminderde nachtrust of verstoorde barbecue. Spijtig genoeg vliegen er steeds meer steekmuggen rond in België en Nederland die ziektes als gele koorts, Dengue of West-Nijlziekte verspreiden. Onder hen de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse bandenmug en de Gele koortsmug die in België en Nederland geland zijn via toerisme of transport van goederen. Gelukkig is hun populatie héél beperkt. In België houdt het Instituut voor Tropische Geneeskunde een oogje in het zeil en voor Nederland is dit  Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg - NVTG 

Hoe planten muggen zich voort?
Mannelijke steekmuggen voeden zich met plantensappen dus hier geen probleem maar om eitjes te leggen gaan vrouwelijke muggen op zoek naar bloed en daar zijn wij, naast andere zoogdieren of vogels, ook het slachtoffer van. Ze zijn niet erg selectief maar als ze dan toch kunnen kiezen, laten ze zich graag leiden door hun geurzin. Stoffen als melkzuur, ammonium, kooldioxide en vetzuur en de hoeveelheid die aanwezig is, bepalen de mug haar keuze. Welke verhouding de mug het aantrekkelijkst vindt, is nog niet geweten.

Naast de geur laten muggen zich ook leiden door warmteverschil. Muggen kunnen zien maar gebruiken dit minimaal. Het is dus een fabeltje dat muggen afkomen op licht. Het feit dat wij het licht aansteken net op het moment dat het buiten kouder wordt dan binnen en zo muggen naar binnen lokt, zal dit misverstand wel in de hand werken.

Na hun eiwitrijke bloedmaaltijd kunnen de vrouwtjes meer dan honderd eitjes leggen.  Ze doen dit in stilstaand water. De muggenlarve leeft van eencellige algjes en diertjes aan het wateroppervlak. De larve zal enkel naar beneden duiken als er gevaar loert. Eens volgroeid, leeft de mug slechts enkele dagen tot weken.

TIP: er zijn veel vissoorten en kikkers die meer dan graag de muggenlarven voor jou uit de weg ruimen. Heb je een vijver, overweeg dan om een zonnebaars, gub, hondsvis, goudvis of goudwinde in je vijver te plaatsen. Er zijn nog meerdere soorten die de job meer dan naar behoren klaren dus vraag raad in de speciaalzaak.

Muggen bestrijden in huis
De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven om muggen te bestrijden in huis is ze buiten te houden. Dit doe je door:

Is er alsnog een mug binnen geslopen, reken dan op deze middeltjes:

Natuurlijk muggen bestrijden
Naast de hier boven beschreven produkten kan je ook muggen van je lichaam houden door het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Ventilator
Muggen zijn héél licht en vliegen niet goed in een tochtige of winderige omgeving. Ook zijn geuren moeilijker te lokaliseren. Plaats de ventilator zo dat je hoofd en bovenarmen in de windstraal zitten. Bedek de rest van je lichaam met een laken. De ventilator hoeft niet op de zwaarste stand te staan om effectief te zijn. Zodra je de luchtstroom voelt, is deze een kwelling voor de mug. Een ventilator is ook  prima om muggen te verjagen op het terras.

Muskietennetten of klamboe
Muskietennetten of klamboes zijn héél effectief om muggen uit je buurt te houden. Tegenwoordig heb je een grote keuze en zijn er muskietennetten te verkrijgen die geïmpregneerd zijn met een insecticide zoals permethrine of deltamethrine. Deze insecticides zijn tussen 6 maand en één jaar werkzaam en hebben als bijkomend voordeel dat muggen niet in de buurt van het net komen of zelfs sterven als ze gaan landen op het net.

Zorg dat het muskietennet voldoende groot is als je deze een lange tijd wenst te gebruiken. Let er op dat de bovenkant een zo groot mogelijk oppervlak beslaat. Hoe groter dit oppervlak, hoe minder het muskietennet in de weg zal hangen. Met andere woorden: probeer een vierkant te creëren in plaats van een piramide met het muskietennet. Deze rechtere zijkant geeft je véél meer bewegingsruimte.
 
Zuig de muggen op
Overdag zitten muggen vrij stil op het plafond of op de muur. Dit is het moment om even met je stofzuiger te passeren. Nadat je goed rondgekeken hebt en de kamer gevrijwaard is van muggen, sluit je de ruimte af of plaats je horren zodat er geen nieuwe lading muggen binnen kan.

Haal die mug uit de lucht!
Je kan het zeker proberen maar door hun geringe gewicht is het zo goed als onmogelijk om een mug met één hand uit de lucht te meppen. En dat is net wat we steeds proberen 's nachts. Wens je een mug neer te halen, probeer de mug dan door de klappen met beide handen. Dit is echter een vieze handeling zeker als de mug net bloed opgezogen heeft.

Muggencréme , spray, gel of lotion ( zoals  Deet )
Er zijn verschillende crémes of zalfjes beschikbaar tegen muggen en de meeste onder hun zijn op basis van Deet. Langdurig gebruik geeft echter huidirritaties en contact met mond of ogen moet vermeden worden. Gebruik van Deet om te kunnen slapen elke nacht is dus geen goede oplossing.

Eco tip: Probeer de mug in een glas te vatten en  buiten haar vrijheid terug te geven. Als je bovenstaande tips in acht neemt, zal de mug je huis niet echt meer binnen komen.

Wat doen tegen een muggenbeet?
Eens je gestoken bent door een mug, kan je enkel de symptomen verzachten. Gebruik hiervoor een een insectenbeetpen of gel. Ook azijn helpt tegen de jeuk maar is minder trendy om bij je te hebben in je handtas.

Onze redactie probeerde enkele andere middeltjes zoals tijgerbalsem, theezakjes, honing en een bananenschil maar kon niet echt van een succes spreken. Weet dat de jeuk vrij snel afneemt als je de beet niet activeert of open krabt dus even op de tanden bijten en iets leuks doen helpt evenveel..

Facebook icon Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine

Alle andere artikels in Natuur & Dieren >
Overzicht magazine >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!