TravelTalia logo
Magazine > Natuur & Dieren

De kleine pieterman: korte uitleg, symptomen van een steek en behandeling

De kleine pieterman: korte uitleg, symptomen van een steek en behandeling
Kleine vis met grote gevolgen voor wie gestoken wordt en het gif van de Kleine Pieterman te verwerken krijgt... Lees hoe je een steek vermijdt, wat de symptomen van een steek van de Kleine Pieterman zijn en hoe je deze behandelt.

Wat is de Keline Pietermand?
De kleine pieterman (volledige Latijnse naam Echiichthys vipera) is een vis uit de familie van de pietermannen en behoort tot de meest giftige dieren van Europa. Het visje wordt tussen de 10 en 18 cm lang. In de Noordzee heeft de kleine pieterman niet veel vijanden. Enkel tarbot en griet eten de volledige vis op. Grote vissen zoals kabeljauw of wijting meijen het visje ook omwille van de giftige steek,

Waarom en hoe worden we gestoken door een Kleine Pieterman?
De Kleine Pieterman verschuilt zich graag in het zand van ondiep water aan de zee.

De stekels in de voorste rugvin en op de kieuwdeksels bevatten gifklieren, die bij verstoring worden opgezet. Wandelaars of zwemmers raken meestal gewond doordat ze per ongeluk op een ingegraven visje trappen.

Wat zijn de symptomen van een steek van de Kleine Pieterman?
Wie door een pieterman geprikt wordt, voelt een hevige, brandende pijn rond de steekplaats die zich kan uitbreiden over benen of armen. Er kan ook een zwelling en ontsteking ontstaan. 

In sommige gevallen heb je als slachtoffer van de Kleine Pieterman ook hoofdpijn, hartkloppingen, hoge koorts, duizeligheid en braken.

Normaal is een steek niet dodelijk maar als er ernstige symptomen bijkomen zoals hoofdpijn of hartkloppingen, is het raadzaam een arts te bezoeken of zelfs naar een spoeddienst te gaan. In andere gevallen is het voldoende om onderstaande behandeling te ondergaan en een EHBO post aan  het strand te bezoeken.

Hoe vermijdt je dat je gestoken wordt?

Je kan enkele regels in acht nemen om te vermijden dat je gestoken wordt door de Kleine Pieterman en die zijn:

Hoe behandel je een steek van de Kleine Pieterman?
Ben je gestoken dan volg je volgende stappen of enkele van onderstaande stappen. Regel is wel dat het gif van de Kleine Pieterman thermolabiel is. Dit wil zeggen dat het gif afgebroken wordt door warmte. Doe dit ZO SNEL MOGELIJK na de steek. Hoe langer je wacht, hoe minder het resultaat van de warmtebehandeling.  

 

De meeste pijn zou na 1 uur moeten geleden zijn en op zijn minst draaglijk na 2 uur. Het raadplegen van een hulppost (EHBO-post) aan de kust of strand is aan te raden.

Facebook icon Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine

Alle andere artikels in Natuur & Dieren >
Overzicht magazine >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!