TravelTalia logo
Magazine > Natuur & Dieren

Waar komen dazen voor en wat bij een dazenbeet of steek?

Waar komen dazen voor en wat bij een dazenbeet of steek?
Dazen hoor je niet komen en voel je niet op je landen, maar wees er zeker van dat je de steek (eigenlijk beet) van een daas zult voelen. Het bloeddorstige insect bijt met zijn scherpe grijpertjes zelfs door een lichte T-shirt om te krijgen wat hij nodig heeft: je bloed.

Wanneer komen dazen voor?
Hoewel ze in België en Nederland nog niet in zo’n groten getale aanwezig zijn, kan je bij vochtig en warm weer altijd last krijgen van dazen. Er mag ook niet te veel wind zijn. Dazen houden van een windstille dag. Zoals bij de muggen, heb je geen last van de mannetjes. Het zijn de vrouwtjes die op zoek zijn naar bloed om hun eitjes te laten rijpen in hun lichaam.

Waarom steekt of bijt een daas?
Dazen speuren hun prooien op aan de hand van de koolstofdioxide die deze uitademen. Dichterbij hun prooien gaan ze ook af op warmte. Zeker de warmte die vrijkomt bij inspanningen. De scherpe, stevige snuit van een vrouwtjesdaas gaat zo door dunne stof en kan je pijnlijk bijten. De jeuk en zwelling komen voornamelijk door het speeksel dat de daas vrijlaat bij de beet opdat het bloed niet zou stollen. De meeste dazen steken liever bij vee dan bij mensen, maar dat wil niet zeggen dat ze je niet flink kunnen lastigvallen. De gewone regendaas valt mensen aan bij vochtig weer, soms zelfs in grote groep. De daas die het op je hoofd heeft gemunt, is de goudoogdaas.

Hoe kan je een dazenbeet voorkomen?
Veel kan je niet doen tegen dazen, maar je kan de kans om gebeten te worden wel enigszins beperken.

Een laatste tip is... niet veel zweten. Net als muggen komen ze op de geur af via de koolstofdioxide die we uitademen.
Gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral op warme zomerdagen.

 

Hoe herken je een dazenbeet? De symptomen van een dazenbeet
Een beet van een daas lijkt op een beet van een mug maar veel groter en ook veel pijnlijker of met meer jeuk. Eerst krijg je een dikke, rode en lichtgezwollen plek op de plaats van de beet. De zwelling en pijn/jeuk is kort maar bijzonder gevig. Bij sommigen kan de zwelling groter zijn en ook de pijn intenser. Dan spreken we over een allergische reactie. 

Dazenbeet behandelen
Als je toch geprikt wordt, kan een kalmerende zalf enigszins verlichting brengen. Doe dit zo snel mogelijk en ontsmet de wonde ook: Desinfecteer de beet met bijvoorbeeld jodium of sterilon

Krijg je een alergische reactie of is er een bacteriële infectie dan raden we aan om toch even langs te gaan bij je huisarts of dichtsbijzijnde EHBO-post als je op een evenement bent.

Facebook icon Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine

Alle andere artikels in Natuur & Dieren >
Overzicht magazine >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!