TravelTalia logo
Magazine > Vliegen en Vliegtickets

Waarom vliegen we niet sneller dan 50 jaar geleden?

Waarom vliegen we niet sneller dan 50 jaar geleden?
Alles gaat steeds sneller en wordt alsmaar kleiner maar als we praten over vliegen blijft de tijd dat we in de lucht hangen naar onze vakantiebestemming even lang als pakweg 50 jaar geleden. Hoe komt dit?

Vliegtuigen en vliegtuigmotoren zijn veiliger en beter geworden
Natuurlijk is de technologie sterk vooruit gegaan en  zijn de vliegtuigmotoren dat we vandaag kennen een pak veiliger (minder kans op defecten), stiller en vooral zuiniger geworden. De foto bovenaan is van een Boeing 747-100 dat Sabena (SN Brussels Airlines) gebruikte in de jaren ‘70. Deze Boeings 747 waren de eerste generatie Jumbojets.

Waarom zijn ze deze vliegtuigmotoren dan ook niet sneller geworden? Het antwoord is simpel. De geluidsgrens. We zijn tegenwoordig perfect in staat om snelle en krachtige vliegtuigmotoren te maken die sneller gaan dan het geluid maar sneller gaan dan het geluid kost enorm veel geld omdat de geluidsmuur (Geluidsbarrière) doorbroken moet worden.  

De motoren die nu gebruikt worden zijn van het genre turbofan en deze presteren het beste en zuinigst tussen 400 en 1.000 km per uur.

Geluidssnelheid: afhankelijk van temperatuur, vochtigheid en medium (lucht, water, hout, ... )
De geluidssnelheid is de snelheid waarmee geluidstrillingen of geluidsgolven zich voortplanten. De snelheid van het geluid is niet vast maar hangt onder andere af van de temperatuur, vochtigheid, dichtheid, ... De geluidssnelheid is bijvoorbeeld in water veel hoger dan in de lucht.

In de lucht en op 20°C is de geluidssneheid 343 meter per seconde (1.234,8 kmh). Als we de snelheid gaan meten op grote hoogte (droge lucht en 0°C)  valt de snelheid terug naar 331 meter per seconde (1.194 kmh)

WEETJE: In water is de geluidssnelheid 5 maal hoger dan in lucht en in hout is de geluidssnelheid 10 maal sneller dan in lucht.

Wat is de geluidsmuur of geluidsbarrière? 
De geluidsbarrière is een term uit de luchtvaart. Een vliegtuig dat met een snelheid gelijk aan of kleiner dan de geluidssnelheid vliegt, bouwt een golffront op voor het vliegtuig uit. Deze golffront plant zich voort aan de snelheid van het geluid. Als het vliegtuig sneller gaat vliegen dan het geluid (supersonisch) krijgt deze golffront een kegelvorm. Als het vliegtuig deze kegel passeert hoor je een luide knal.

Voor men bekwaam was om sneller dan het geluid te vliegen dachten wetenschappers dat de druk in het golffront zo groot ging zijn dat het vliegtuig verplettert zou worden. Vandaar de benaming geluidsmuur.

WEETJE: Op 14 oktober 1947 doorbrak de Amerikaan Chuck Yeager in een X-1 raketvliegtuig als eerste deze geluidsbarrière. Als zijn er gevallen gekend uit WOII dat enkele Duitse jachtvliegtuigen (Messerschmitt Me 262) in duikvlucht ook door de geluidsgrens gingen.

De Concorde: 2 maal sneller dan het geluid maar niet rendabel
Een mooi voorbeeld hiervan was de Concorde. Dit supersnel vliegtuig werd tussen 1969 en 2003 gebruikt voor zakelijke vluchten aan de snelheid van 2.04 Mach (2 maal sneller dan het geluid!) door gebruik te maken van een turbojet motor. Daardoor stond je in minder dan 3 uur van Londen in New York. Minder gekend maar even snel was de Russische variant Tupolev.

Waarom de Concorde niet meer gebruikt wordt en er geen andere supersonische vliegtuigen passagiers vervoeren op dit moment is gewoonweg omdat het te duur is. Supersonische vliegtuigen:

Toen er grotere passagiersvliegtuigen op de markt kwamen waar men al liggend kon slapen was de supersnelle lijnvluchten ten dode opgeschreven. Men sliep liever 8 uur op een vliegtuig dan 5 maal meer te betalen om in 3 uur op bestemming te zijn. Tegen het einde zat de Concorde vol met personen die een upgrade gratis kregen of voldoende air miles hadden. Gratis vliegtickets weggeven is niet echt winstgevend te noemen.

We willen niet sneller vliegen. We willen goedkoper vliegen! 

Dat is de conclusie waarom we vandaag nog steeds even lang in het vliegtuig zitten dan 50 jaar geleden. Erger nog: in sommige gevallen duurt het langer alvorens we op onze bestemming aankomen omwille van het drukkere vliegverkeer en algemene drukte op de luchthavens (veel vliegtuigen, strenge controles, … )

Goedkoper. Niet sneller.
Alle vliegtuigbouwers maken hun vliegtuigen nu zuiniger ( brandstof is namelijk 40% van de prijs van je vliegticket) en lichter (lichtere zetels, geen maaltijden aan boord, lichtere materialen, ... ). Hun vliegtuigen weer sneller maken dan het geluid denken ze niet aan want dan moet men ook weer het vliegtuig sterker maken zodat het bestand is tegen meer krachten. Plus zouden ze deze snelle maar brandstofslikkende vliegtuigen niet verkocht krijgen aan luchtvaartmatschapijen.

Geef je nu zelf even toe: is het belangrijk om in 5 uur in plaats van 8 uur op je vakantiebestemming toe te komen of heb je liever enkele honderden euro’s minder te betalen om met je gezin naar de andere kant van de wereld te vliegen? 

Facebook icon Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine

Alle andere artikels in Vliegen en Vliegtickets >
Overzicht magazine >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!