TravelTalia logo
Magazine > Culinair & Streekproducten

Wijn kopen bij de wijnboer: tips & tricks

Wijn kopen bij de wijnboer: tips & tricks
Voor sommige wijnliefhebbers is het kopen van flessen wijn bij de wijnboer zelf een traditie, maar is het wel zo interessant? InfoTalia zocht het uit.

De wijnboer en zijn oogst: de winst telt!
Voor een wijnboer is één zaak van het grootste belang: zo veel mogelijk van zijn wijnoogst verkopen. Sommige wijnboeren kiezen er zelf voor om op voorhand hun volledige oogst te verkopen aan één bedrijf. Deze bedrijven zijn meestal grootwarenhuizen. Als de oogst niet op voorhand aan één bedrijf verkocht wordt, dan komt men tot de traditionele handel. De wijnboer zal dan zijn prijs stellen en naarmate de hoeveelheid groter wordt, deze prijs aanscherpen. Van zelfsprekend zal een importeur die verdeelt over volledig België en Nederland meer wijn kopen dan de occasionele bezoeker. De korting die de wijnboer op deze grote aankoop geeft, kan zelfs zo groot zijn dat importeurs dankzij hun structuur de wijn goedkoper kunnen aanbieden in België of Nederland dan dat je zelf enkele flessen wijn op het domein zelf zou kopen. 

Het is dus belangrijk dat je de prijs van de wijn op voorhand kent alvorens je overgaat tot de aankoop van wijn op een domein. Het is een frustrerende vaststelling dat je de wijn duurder betaald hebt bovenop de bijkomende kosten zoals benzine en eventuele verblijfskosten.

De wijnboer: marktkramers en viswijven
Als je bij een wijnboer langs gaat, ben je bij iemand die zijn eigen producten probeert te verkopen. Ze hebben veel ervaring met grote kopers en weten precies wat deze willen horen. Het is soms moeilijk om niet verblind te worden door de verkooppraatjes van de boer. Het meest voorkomende trucje dat ze handig weten te gebruiken is het licht dronken voeren van hun potentiële klanten. Daarom mag je ook niet aarzelen om proberen af te pingelen op de prijs. Hoe je dat doet is simpel: je vraagt naar de prijs van één fles en vraagt dan hoeveel korting je krijgt als je er 6 of 12 koopt. Klink zo vastberaden mogelijk en als je dan nog een njet krijgt, probeer dan de indruk te wekken dat de aankoop van de wijn je niet meer interesseert.

De wijngaard: mooie taferelen beïnvloeden de beslissing
Als je op een wijngaard aankomt is de verleiding groot om je te laten gaan door het vakantiegevoel. De wijngaarden, het statische huis, de zuiderse zon ,… Alle geven ze het gevoel dat er meer is dan geld alleen maar deze gedachte kan niet samen gaan met de aankoop van wijn. Je bent op de wijngaard om wijn te kopen en het genieten van de omgeving kan je nog meer dan als je een goede aankoop gedaan hebt.

Eerlijkheid duurt het langst…
Mooi gezegde maar verre van waar. Veel wijnboeren weten dat er mensen rechtstreeks bij hen wijn willen kopen en spelen daar graag op in. Zij proberen de ‘toeristen’ dan een kat in de zak te laten kopen door bijvoorbeeld:

Goede koop, maar niet altijd
Het kopen van wijn op een wijngaard zelf kan interessant zijn, maar dat is geen vaststaand feit. Hoe meer je zelf voorbereid bent, hoe groter de kans op een goede aankoop. Wat kan je doen om de bal niet mis te slaan bij de wijnboer:

Als laatste geven wij deze tip mee: geniet van de uitstap en koop desnoods niets.

Facebook icon Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine

Alle andere artikels in Culinair & Streekproducten >
Overzicht magazine >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!