TravelTalia logo
Belgiƫ > Scheldeland: Denderstreek en Rupel > Aalst
Be > Scheldeland: Denderstreek en Rupel > Aalst

Station van Aalst

Station van AalstKaart en locatie van Station van Aalst
Het stationsgebouw werd ontworpen door de Belgische architect Jean-Pierre Cluysenaar in 1852 en werd op 6 juli 1856 officieel ingehuldigd door kroonprins Leopold, de latere Koning Leopold II. De bouwstijl van het stationsgebouw is een mix van een middeleeuwse burcht met een gotisch stadhuis. Het gebouw werd opgetrokken in Boomse papensteen en blauwe hardsteen, wat doet denken aan de Tudorgotiek. De twee zijpaviljoenen en de luifel aan de perronzijde kwamen er in 1890 bij.

In 1975 was het gebouw "versleten" en op 26 augustus 1975 werd een slopingsaanvraag ingediend. Verschillende instanties en verenigingen drongen er, wegens het unieke (historisch) karakter, op aan om het buitengedeelte te bewaren. Een Koninklijk Besluit van 19 juni 1978 zorgde voor de bescherming van het oude stationsgebouw en de omgeving. In september 1990 werd het stationsgebouw dan toch afgebroken, maar zonder aan de buitengevels en de toren te raken. Het is het enige "station de ville" van Jean-Pierre Cluysenaar dat nog bestaat. De stations van Ninove en Geraardsbergen werden volledig afgebroken om plaats te maken voor een gelijkvloerse nieuwbouw.

Een schaalmodel van het Aalsterse station is te bezichtigen in de lokalen van de Oost-Vlaamse Modelbouwvereniging in Aalst.

Eind 2001 sloegen de stad Aalst, De Lijn, de NMBS, de Post en NV Amylum de handen in mekaar om de Aalsterse stationsomgeving (Project ASO) grondig te verfraaien.

Facebook Deel op Facebook >
Station van Aalst op de kaart >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Aalst! Wordt gratis lid >
Ontdekken In de buurt
Pieter van Aelst gaanderij bevindt zich in hartje Aalst en is reeds meer dan 15 jaar een vaste waarde in de stad. Met haar 27 winkels is er ongetwijfeld voor elk wat wils.
Het oud schepenhuis werd in 1225 gebouwd en is het oudste bewaarde schepenhuis van de Nederlanden. Het hoge zadeldak en de vier ronde hoektorens zijn een kenmerk voor de gemeentehuizen in de late middeleeuwen. Het belfort uit 1407 dankt zij...
Het gebiedshuisje, het vooruitspringende laat-gotische gebouwtje, was de plaats van waaruit de baljuw of stadhouder de wetten afkondigde voor het volk dat op de Grote Markt verzamelde. Maandelijks verzamelen hier op de 1e verdieping all...
Het neoclassicitische gebouw langs de marktzijde werd opgetrokken rond 1830 onder leiding van de Gentse architect Louis Roelandt.
De exacte stichtingsperiode van de eerste parochiekerk te Aalst is niet bekend. De oudste schriftuur vermeldt een kerk in Aalst in 1183. Dit betrof echter niet de huidige Sint-Martinuskerk. Deze is immers opvolger van een vorige -bescheiden...
Het Stedelijk Museum Aalst vind je in het Oud-Hospitaal. Het museum bezit een belangrijke archeologische verzameling van gevonden voorwerpen uit de regio Aalst (Dendervallei, cfr. het vroegere Land van Aalst).

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!