TravelTalia logo
België > Scheldeland: Denderstreek en Rupel > Aalst
Be > Scheldeland: Denderstreek en Rupel > Aalst

Sint-Martinuskerk

Sint-MartinuskerkKaart en locatie van Sint-Martinuskerk
De exacte stichtingsperiode van de eerste parochiekerk te Aalst is niet bekend. De oudste schriftuur vermeldt een kerk in Aalst in 1183. Dit betrof echter niet de huidige Sint-Martinuskerk. Deze is immers opvolger van een vorige -bescheiden en te klein geworden- Sint-Maartenskerk in romaanse of gotische stijl. De actuele Sint-Martinuskerk moest bij de aanvang van de bouw in 1480 of 1481, de kathedraal van het Land van Aelst worden. Aanvankelijk verliep de bouw gunstig, maar in 1485 brak de pest uit, met vanzelfsprekend een negatieve invloed op de bouwactiviteiten als gevolg. De naam van de bouwmeester naar wiens plannen de eerste werken uitgevoerd werden, is niet meer met zekerheid te achterhalen. Wel staat vast dat de eerst vermelde bouwmeester Jan van der Wouwe was. In zijn voetspoor trad Herman I de Waghemakere (de Oudere), die er werkte tussen 1489 en circa 1500. Deze befaamde architect werkte onder meer ook aan de historische Sint-Jacobskerk te Antwerpen. De volgende bouwmeester, vanaf 1527, was Laurens II Keldermans.

In de 16-de eeuw, omstreeks 1570, werden de werken onderbroken ingevolge de godsdiensttroebelen. Na deze ellende werd vooreerst de aangebrachte schade hersteld (anno 1595), en nadien werden de in aanbouw zijnde delen verder afgewerkt naarmate de geldelijke middelen beschikbaar waren.

De werken -begonnen in 1480- zouden 180 jaar duren, maar wegens geldnood groeide de kerk nooit tot de verhoopte dimensies. Anno 1655 tekende Tobias Oosterlinck plannen voor een gotische toren aan de kant van de Grote Markt. Deze zou hoger reiken dan eender welke kathedraaltoren in België, maar die plannen werden nooit gerealiseerd.

De twee wereldoorlogen hadden weinig gevolgen voor de Sint-Martinuskerk, maar de brand van 29 maart 1947 des te meer. Op die datum kwam er 's nachts, om 4u12, rook uit het dak. Dit was het begin van een grote verwoesting die belangrijke herstellingswerken noodzakelijk maakte.

In het verleden bevatte de kerk heel wat meesterwerken, maar zowel tijdens de Spaanse, Franse als Hollandse overheersing werden deze geroofd. Niettemin hebben de Aalstenaars het werk 'De Heilige Rochus en de Pestlijders' van Peter Paul Rubens kunnen behouden. Ook bij de brand hebben enkele Aalstenaars meteen dit werk uit het brandende gebouw gered.

De gekende Aalsterse priester Adolf Daens (°18 december 1839, †14 juni 1907) deed in deze kerk zijn Eerste Communie en droeg er na zijn wijding zijn eerste mis op. Op het einde van zijn leven deed hij er dagelijks de kruisweg en na zijn overlijden werd hier zijn rouwdienst gelezen, evenwel zonder gezangen.

Facebook Deel op Facebook >
Sint-Martinuskerk op de kaart >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Aalst! Wordt gratis lid >
Ontdekken In de buurt
Het neoclassicitische gebouw langs de marktzijde werd opgetrokken rond 1830 onder leiding van de Gentse architect Louis Roelandt.
Het Stedelijk Museum Aalst vind je in het Oud-Hospitaal. Het museum bezit een belangrijke archeologische verzameling van gevonden voorwerpen uit de regio Aalst (Dendervallei, cfr. het vroegere Land van Aalst).
Het gebiedshuisje, het vooruitspringende laat-gotische gebouwtje, was de plaats van waaruit de baljuw of stadhouder de wetten afkondigde voor het volk dat op de Grote Markt verzamelde. Maandelijks verzamelen hier op de 1e verdieping all...
Het oud schepenhuis werd in 1225 gebouwd en is het oudste bewaarde schepenhuis van de Nederlanden. Het hoge zadeldak en de vier ronde hoektorens zijn een kenmerk voor de gemeentehuizen in de late middeleeuwen. Het belfort uit 1407 dankt zij...
Aalst staat vooral bekend als winkelstad omdat er veel winkelstraten rond de Grote Markt liggen. Dat zal ons echter niet weerhouden om Aalst en haar bezienswaardigheden te ontdekken via deze stadswandeling. Naast de Grote Markt, stappen we ...
Pieter van Aelst gaanderij bevindt zich in hartje Aalst en is reeds meer dan 15 jaar een vaste waarde in de stad. Met haar 27 winkels is er ongetwijfeld voor elk wat wils.

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!