Deze 1.400 ha grote kustpolder is ontstaan uit een slikke- en schorregebied. Door menselijk ingrijpen op de zee en haar getijden slibden de geulen reeds in de 6de eeuw dicht en werd de Uitkerkse Polder langzaam omgetoverd tot weiden.
Het water speelt in dit gebied een grote rol: soms gebruikt ter verdediging, soms omdat er net te veel water aanwezig was en dit diende afgevoerd te worden. De uitkomst is het zelfde: vele sloten en grachten tekenen het landschap.
Omdat het gebied autoluw gemaakt is, hebben dier en natuur hier nog een plaats gevonden van rust. Vooral trekvogels vinden hier alles wat ze nodig hebben.
Parkeren en rijden met de auto in de Uitkerkse Polders
Ook al is het mogelijk om met de auto tot bij het bezoekerscentrum te komen, raadt Natuurpunt aan om het natuurgebied enkel met de fiets of te voet te beleven en dus de auto achter te laten aan de rand van het gebied. Er zijn verschillende parkings voorzien rond het gebied en telkens is er een groot bord aanwezig die de routes tonen plus bijkomende informatie geven.
De parking aan de Blankenbergse dijk ligt het dichts bij het bezoekerscentrum ( 1,5k ). Bij de andere parkings dien je een afstand van 3K te rekenen.
Altijd al willen weten hoe men 500 jaar geleden kaas en boter maakte in België en Nederland ( ook wel de Lage Landen genoemd )? Dan ben je in het Zuivelmuseum op de juiste plaats al zou je dit aan het moderne gebouw niet direct zeggen. We d...
Het Bloso-centrum Blankenberge is een openbare sauna waar reserveren niet nodig is en een bezoek niet beperkt wordt in duur. Buiten dinsdag en donderdag gebeurt het saunabeozke naakt om hygiënische redenen. Ook om die redenen zijn zwemshort...
Vlot bereikbare parking aan het station met aardig wat parkeerplaatsen. Ongeveer 600 plaatsen.
Je betaald:
€ 5 per kalenderdag van maandag tot en met vrijdag
€ 7 per kalenderdag tijdens weekends, feestdagen en schoolvakanties tussen...
Net voor je Blankenberge binnen rijdt via de Brugsesteenweg, begroet Louisette Lagast je sinds 2011 door haar zeven levensgrote bronzen beelden van naakte vrouwen. Ze beelden de hedendaagse vrouw uit in al haar facetten: broosheid, kracht, ...
Als het vissersgebeuren aan belang toenam kwam er ook de roep naar een veilige schuilhaven. In 1863 startten dan de werken tot oprichting van een volledige havenstructuur (staketsels, vuurtoren, spuikom, kaaimuren) . Vanaf 1871 was het niet...
In 1912 werd dit monument ter ere van Hendrik Conscience gemaakt. Kunstschilder E. Van Rijswijck (Antwerpen) ontwerpt de maquette, beeldhouwer G. Pickery (Brugge) realiseert het verguld medaillon van Conscience en de lezende vissersfiguur.