Karel Cogge verdient veel eer omwille van zijn rol in de eerste wereldoorlog. De Duitse opmars is toen tot een stilstand gebracht door het gecrontroleerd onderwater zetten van de IJzervlakte.
In de eerste maanden van WO I moest het Belgische leger zich terugtrekken tot achter een verhoogde spoorwegberm. Omdat de situatie zo precair werd voor de Belgen, besloot men om de polder tussen de IJzer en de spoorweg Nieuwpoort-Diksmuide onder water te zetten. Het Belgisch leger werd attent gemaakt op het feit dat in de 18de eeuw het onderwater zetten van de polder de Franse revolutionaire troepen een tijd lang op afstand wist te houden. Deze inlichting kwam van de stafofficier Prudent Nuyten of de Veurnse onderzoeksrechter Emeric Feys maar eigenlijk wist elke lokale landbouwer dat dit best mogelijk was.
Om de klus tot een goed einde te brengen koos men de 59 jarige Karel Cogge, toeziener der Noordwatering van Veurne en meer dan 30 jaar ervaring rijk. Een eerste poging via het Oud-Veurnesas bleek niet toereikend genoeg. Waarop Karel Cogge voorstelde om via de Noordvaart de IJzervlakte onder water te zetten. Hij wist namelijk dat het debiet vele malen hoger was dan de Oude-Veurnevaart. Na grote twijfel, omdat de Noordvaart dicht bij de Duitse stellingen lag, lukte het schipper Hendrik Geeraert samen met enkele soldaten om de 'verlaat' of sluis van de Noordvaart 4 nachten na elkaar te openen zodat het water in het gebied met 30 cm steeg. Dit stabiliseren van het front staat bekend als de eerste slag om de IJzer.
Karel Cogge werd nog hetzelfde jaar met eretekens bespeld maar zijn beloofde beloning van 2000 frank ( 50 euro ) heeft hij naar verluit nooit mogen ontvangen.
De Sint-Walburgakerk start zijn geschiedenis in de 9de eeuw als burgkapel om daarna omgebouwd te worden als romaanse kerk gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Rond de 10de eeuw kreeg de kerk relikwieën van Sint-Walburga ( waarschijnlijk door Dieric...
Recht tegenover het huidig stadhuis vind je op de Grote Markt het zogenaamd Spaans Paviljoen. Dit gotisch hoekgebouw werd in 1448 als stadhuis gebouwd en kreeg in 1530 een extra vleugel aan de Ooststraatzijde.
Na 1586 had het gebouw dive...
Het Oude Vleeshuis op de noordzijde van de Grote Markt werd reeds in 1609 afgebroken en in 1615 kwam het Vleeshuis op zijn huidige ligging terecht. Het gebouw heeft een laatrenaissance-architecteur in navolging van het stadhuis en deed dien...
Stadhuis
Als je Veurne vluchtig bezoekt dan nog dien je je voeten vegen en deze 17de eeuwse woningen in Vlaamse renaissancestijl binnen gaan.
Voor 3 euro kan je het 18de-eeuws interieur van zowel het stadhuis als landhuis bewond...
Het marktplein van Veurne is dé vertrekplaats voor ettelijke wandelingen en fietstochten. Ook voor een stadswandeling in Veurne is dit de ideale start. Waar je ook kijkt, rondom zie je eeuwenoude en geklasseerde gebouwen waaronder het stadh...
Ook in Veurne werden tussen 1450 en 1640 vele heksen verbrand. 35 om precies te zijn.
Een gekende heksenverbranding voor Veurne is dit van Bette Blaere. Toen haar dochter, Maye de Waele ondervraagd en gefolterd werd om hekserij te bekke...