TravelTalia logo
België > Westhoek > Veurne
Be > Westhoek > Veurne

Heksenvervolging in Veurne

Heksenvervolging in VeurneKaart en locatie van Heksenvervolging in Veurne
Ook in Veurne werden tussen 1450 en 1640 vele heksen verbrand. 35 om precies te zijn.

Een gekende heksenverbranding voor Veurne is dit van Bette Blaere. Toen haar dochter, Maye de Waele ondervraagd en gefolterd werd om hekserij te bekkenen, wende deze een valse zwangerschap voor. Ze kon uit de gevangenis ontsnappen maar werd weer gevat. Na nieuwe folteringen werd Maye op 29 mei 1615 terechtgesteld. Eén jaar later volgde Bette haar dochter op de brandstapel als heks. Dit na meer dan 25 uur zware foltering met de halsband en geseling met scherpe roeden. Hekserij kon misschien toch erfelijk zijn?

De heksenvervolging
De heksenvervolging heeft tussen 1450 en 1750 Europa volledig in zijn greep. Men schat dat er in die periode meer dan 50.000 executies van mogelijke heksen waren. 8 op 10 keren betrof het een arme vrouw van oude leeftijd. In die tijd 60 jaar.

De vervolging heeft zijn oorsprong rond 1300. Toen werd zwarte magie, de kracht om dieren of mensen te pijnigen alsook de kracht om een oogst of onderhandeling te laten mislukken, reeds bestraft door de burgerwacht of een algemene wraakactie.

Tussen 1325 en 1350 waren er enkele politieke processen waarin partijen elkaar beschuldigden van zwarte magie. Rond de eeuwwisseling met de 14de eeuw was men er van overtuigd dat maleficiën ( nadelige beheksing ) niet mogelijk was zonder hulp van de duivel.

De heksenvervolging werd pas echt schrikwekkend toen vanaf 1450 de Dominicaanse inquisitie er zich gingen met moeien. Dit kerkelijk gerecht stuurde de heksen de brandstapel op. Men ging er van uit dat, door de heks te verbranden, de ziel werd bevrijd van de duivel en ze alsnog naar de hemel kon. Als de heks naast bekennen zich ook nog bekeerde, werd ze eerst gewurgd en dan pas verbrand.

Na 1500 waren alle remmen los: de heksen waren overal en zouden het land overnemen. Om dit te vermijden werden Inquisiteurs en juridische ambtenaren op pad gestuurd. Men kon heksen annoniem melden en de beschuldigden ondergingen een 'pijnlijke ondervraging' ( gemarteld ). De heks werd gedwongen om andere namen te geven die ook deelnamen aan mogelijke heksensabbats. Die personen werden op hun beurt gemarteld tot ze namen gaven.

Na 1575 was het ook niet meer nodig om de maleficiën te bewjzen en koos men lukraak een oud vrouwtje uit de menigte en begon deze te martelen om de bal aan het rollen te krijgen. De heksenvervolging werden zo echte massaprocessen.

Deze massaprocessen spaarden niemand: kinderen, geestelijken of adelen. Niemand was nog zeker... Omdat nu ook de rijke bevolking geviseerd werd, gingen invloedrijke families beroep doen op keizer Ferdinant II. Al vlug werpten deze inspanningen hun vruchten af en in 1630 verbood Ferdinant deze massaprocessen.

Door dit verbod werden enkele kardinalen op de baan gestuurd.
Toen ze de paus berichten over deze verschikkelijke processen, verbood ook de paus de processen en kwam de heksenvervolging grotendeels tot stilstand.

Marteltechnieken
Naast de gekende middeleeuwse marteltechnieken en typische heksenverbranding is vooral de waterproef gekend. Deze techniek vond men perfect om heksen te vinden.

Men bond de mogelijke heks vast aan handen en voeten en gooide haar in het water. Bleef ze drijven, was ze zeker een heks en werd ze gefolterd en verbrand. Als ze zonk, werd de heks opgehaald en mocht ze zonder problemen direct naar huis.

Halsband
Dit marteltuig was een houten, ijzeren of soms een lederen halsband die onbeweeglijk was gemaakt door deze bevestigen aan de vier muren van de folterkamer. Aan de binnenkant van de halsband bevonden zich puntige nagels. Vanaf het slachtoffer bewoog, drongen de pinnen in de hals. Als het allemaal niet vlug genoeg ging voor de beul, sloeg hij op de spankoorden om de halsband alsnog te bewegen. Ook het dichterbij brengen van vuur werd gebruikt om de gevangene tot bewegen aan te zetten.

Facebook Deel op Facebook >
Heksenvervolging in Veurne op de kaart >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Veurne! Wordt gratis lid >
Ontdekken In de buurt
Het marktplein van Veurne is dé vertrekplaats voor ettelijke wandelingen en fietstochten. Ook voor een stadswandeling in Veurne is dit de ideale start. Waar je ook kijkt, rondom zie je eeuwenoude en geklasseerde gebouwen waaronder het stadh...
Stadhuis Als je Veurne vluchtig bezoekt dan nog dien je je voeten vegen en deze 17de eeuwse woningen in Vlaamse renaissancestijl binnen gaan. Voor 3 euro kan je het 18de-eeuws interieur van zowel het stadhuis als landhuis bewond...
Het Oude Vleeshuis op de noordzijde van de Grote Markt werd reeds in 1609 afgebroken en in 1615 kwam het Vleeshuis op zijn huidige ligging terecht. Het gebouw heeft een laatrenaissance-architecteur in navolging van het stadhuis en deed dien...
Recht tegenover het huidig stadhuis vind je op de Grote Markt het zogenaamd Spaans Paviljoen. Dit gotisch hoekgebouw werd in 1448 als stadhuis gebouwd en kreeg in 1530 een extra vleugel aan de Ooststraatzijde. Na 1586 had het gebouw dive...
Op de Grote Markt in Veurne siert de Sint-Niklaaskerk het plein met zijn zware westertoren. Op de locatie van de huidige kerk stond eerst een 12de eeuwse kerk die het centrum was voor de Abdij van Sint-Nicolaas ( Norbertijnse abdij ). D...
De Sint-Walburgakerk start zijn geschiedenis in de 9de eeuw als burgkapel om daarna omgebouwd te worden als romaanse kerk gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Rond de 10de eeuw kreeg de kerk relikwieën van Sint-Walburga ( waarschijnlijk door Dieric...

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!