Het Oude Vleeshuis op de noordzijde van de Grote Markt werd reeds in 1609 afgebroken en in 1615 kwam het Vleeshuis op zijn huidige ligging terecht. Het gebouw heeft een laatrenaissance-architecteur in navolging van het stadhuis en deed dienst om de vleesmarkt te laten plaatsvinden.
In 1861 deed het gebouw dienst als schouwburg en in 1895 werd het volledig gerestaureerd. Vooral de geveltop was in slechte staat.
Recht tegenover het huidig stadhuis vind je op de Grote Markt het zogenaamd Spaans Paviljoen. Dit gotisch hoekgebouw werd in 1448 als stadhuis gebouwd en kreeg in 1530 een extra vleugel aan de Ooststraatzijde.
Na 1586 had het gebouw dive...
Op de Grote Markt in Veurne siert de Sint-Niklaaskerk het plein met zijn zware westertoren.
Op de locatie van de huidige kerk stond eerst een 12de eeuwse kerk die het centrum was voor de Abdij van Sint-Nicolaas ( Norbertijnse abdij ). D...
Ook in Veurne werden tussen 1450 en 1640 vele heksen verbrand. 35 om precies te zijn.
Een gekende heksenverbranding voor Veurne is dit van Bette Blaere. Toen haar dochter, Maye de Waele ondervraagd en gefolterd werd om hekserij te bekke...
Karel Cogge verdient veel eer omwille van zijn rol in de eerste wereldoorlog. De Duitse opmars is toen tot een stilstand gebracht door het gecrontroleerd onderwater zetten van de IJzervlakte.
In de eerste maanden van WO I moest het Belgi...
Stadhuis
Als je Veurne vluchtig bezoekt dan nog dien je je voeten vegen en deze 17de eeuwse woningen in Vlaamse renaissancestijl binnen gaan.
Voor 3 euro kan je het 18de-eeuws interieur van zowel het stadhuis als landhuis bewond...