TravelTalia logo
België > Westhoek > Veurne
Be > Westhoek > Veurne

Boetprocessie Veurne

Boetprocessie VeurneKaart en locatie van Boetprocessie Veurne
Elke laatste zondag van juli gaat de boetprocessie door. Deze optocht wordt reeds sinds 1646 georganiseerd door de Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker.

In 1644 organiseerden de Veurnse Capucijnen een processie om zich te vrijwaren van pest en oorlog. Bij deze eerste optocht waren een 40 tal leden van de Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker betrokken. De Sodaliteit werd in 1637 gesticht door Jacob Clou, een monnik van de lokale Sint Niklaasabdij, om elk jaar de organisatie van de Vastenkruisweg op zich te nemen.

In 1646 neemt te Sodaliteit zelf de touwtjes in handen. De boetelingen gaan met een zwaar kruis op hun schouders door de straten van Veurne. In 1700 verschijnen ook de eerste beeldengroepen.

Deze beeldengroepen werden alsmaar talrijker tot ze op de dag van vandaag meerdere bijbelse taferelen uitbeelden met als hoogtepunt het lijden en de dood van Christus. Elk tafereel wordt steeds voorafgegaan door een engel die het tafereel toelicht onder de vorm van bezinningsteksten.

In het spoor van de tocht lopen ook steeds anonieme, blootvoetse boetelingen mee. Zij worden voorafgegaan door Christus, die een kruis van 40 kg draagt om gevolg te geven aan zijn woorden "Wie zijn kruis niet opneemt en Mij niet volgt, is Mij niet waard." (Matteüs. 10:38).

Calvariekruis Sint-Niklaaskerk Veurne
Het ebbenhouten Calvariekruis van de Sodaliteit van de Gekruiste Zaligmaker, dat sinds 1644 de traditionele Boetprocessie afsluit, werd in 2012 grondig gerestaureerd en staat nu vooraan links in de Sint-Niklaaskerk in een geklimatiseerde glazen kast in plaats van in de vochtige nis waar ze voorheen stond.

Het calvariekruis werd in de 17de eeuw in Antwerpen vervaardigd en door Jacob Clou aangekocht voor 300 gulden

De Boetprocessie bijwonen
De boetprocessie gaat elke laatste zondag van juli door omstreeks 15u30. Als je vrij vroeg in de voormiddag de route bewandelt, vind je misschien enkele particulieren die hun kamer op de eerste of tweede verdieping willen verhuren. Als de zitplaatsjes op de tribunes uitverkocht zouden zijn, kan je op die manier voor enkele euro's genieten van een perfect zicht op de processie.

Eerlijkheidshalve dienen we ook te zeggen dat op minder leuke plaatsjes zoals de Nieuwpoort of de zuidstraat, meestal wel genoeg plaats zal zijn, zeker als de weergoden beslissen dat het geen topdag wordt.

Ben je met de wagen dan is in de voormiddag toekomen sowieso een must. Ben je reeds in de buurt dan raden we de kleine tocht naar Veurne met de fiets aan.

In 2012 bekeken ongeveer 10.000 bezoekers de Boetprocessie.

Datum: juli 2016 (Log in voor de exacte datum)

Website Boetprocessie Veurne >
Facebook Deel op Facebook >
Boetprocessie Veurne op de kaart >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Veurne! Wordt gratis lid >
Ontdekken In de buurt
Het marktplein van Veurne is dé vertrekplaats voor ettelijke wandelingen en fietstochten. Ook voor een stadswandeling in Veurne is dit de ideale start. Waar je ook kijkt, rondom zie je eeuwenoude en geklasseerde gebouwen waaronder het stadh...
Ook in Veurne werden tussen 1450 en 1640 vele heksen verbrand. 35 om precies te zijn. Een gekende heksenverbranding voor Veurne is dit van Bette Blaere. Toen haar dochter, Maye de Waele ondervraagd en gefolterd werd om hekserij te bekke...
Het Oude Vleeshuis op de noordzijde van de Grote Markt werd reeds in 1609 afgebroken en in 1615 kwam het Vleeshuis op zijn huidige ligging terecht. Het gebouw heeft een laatrenaissance-architecteur in navolging van het stadhuis en deed dien...
Recht tegenover het huidig stadhuis vind je op de Grote Markt het zogenaamd Spaans Paviljoen. Dit gotisch hoekgebouw werd in 1448 als stadhuis gebouwd en kreeg in 1530 een extra vleugel aan de Ooststraatzijde. Na 1586 had het gebouw dive...
Stadhuis Als je Veurne vluchtig bezoekt dan nog dien je je voeten vegen en deze 17de eeuwse woningen in Vlaamse renaissancestijl binnen gaan. Voor 3 euro kan je het 18de-eeuws interieur van zowel het stadhuis als landhuis bewond...
Op de Grote Markt in Veurne siert de Sint-Niklaaskerk het plein met zijn zware westertoren. Op de locatie van de huidige kerk stond eerst een 12de eeuwse kerk die het centrum was voor de Abdij van Sint-Nicolaas ( Norbertijnse abdij ). D...

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!