Het is onbekend hoe oud het kasteel precies is en hoe het er oorspronkelijk heeft uit gezien. Vanaf 1494 was er op het goed De Boeverie sprake van een omwaterd stenen huis nabij de daar al gelegen grote en kleine hoeve. De kleine hoeve stond bij de kruising van de Duivelsbruglaan en de Bouvignelaan maar ging in vlammen op tijdens de belegering van Breda door Spinola in 1624. De grote hoeve was sinds 1614 eigendom van de Prinsen van Oranje en sinds 1881 van de staat. In 1941 door een V-1 raket verwoest maar later herbouwd.
In 1554 dook het stenen huis voor het eerst op in een officiële akte: het testament van de vroegere eigenaar Jacob van Brecht. In dit testament werd het kasteel omschreven als een statig stenen huis omgeven met grachten. Het kasteel is in de loop der tijd uitgebreid. Het begon met het stenen huis, waarop later de eerste verdieping van de toren is gebouwd (tussen 1554 en 1611). In de drie jaar daarna zijn er nog enkele andere verbouwingen gedaan en is de toren verhoogd met een tweede verdieping. Op 8 oktober 1614 kocht prins Philip Willem Boeverijen voor 27.000 gulden om het samen met zijn broers Maurits, Frederik Hendrik en Willem II als jachtslot te gebruiken.
In totaal hadden achter elkaar acht prinsen het kasteel in hun bezit. In 1637 was het het hoofdkwartier toen Frederik Hendrik de stad Breda belegerde om aan de Spaanse overheersing een eind te maken. Hendrik Carel van Naerssen verzette zich in 1774 tegen afbraak na verwaarlozing. De Nassause Domeinraad gaf toe. Welgestelde koffieplanter George Ruysch knapte het kasteel op en verfranste de naam naar Bouvigne (genoemd in 1802 in een koopakte). Vanaf 1930 kwam het kasteel in handen van de overheid en werd het onder andere lange tijd verhuurd aan de Catechisten van de Eucharistische Kruistocht (Pius X-stichting).
In 2007 was het kasteel regelmatig in het plaatselijke nieuws in verband met controversiële bouwplannen bij het kasteel. Sinds 1 oktober 2010 is kasteel Bouvigne één van de officiële trouwlocaties binnen de gemeente Breda.
Er zijn drie verschillende tuinen:
Franse tuin:
op initiatief van mr. Leopold de Bruyn (de toenmalige eigenaar) rond 1913 aangelegd;
Engelse tuin:
aangelegd rond 1920. In het midden staat een kapel die in 1932 gebouwd is door de Pius X-stichting;
Duitse tuin:
aangelegd in de jaren dertig, met de voormalige grafkapel van Mgr. Frencken (geestelijk leider van de catechisten)
De collectie bestaat voornamelijk uit kranten en documenten vanaf 1933. Ook zijn er gebruiksvoorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt er aandacht in bredere zin over oorlog en vrede gegeven.
Het museum is elke eerste zondag van de...
Het Sint-Laurentsgesticht werd geopend in 1913. Het was toen een instelling voor ouden van dagen en zieken. De dagelijkse leiding was in handen van de Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeus uit Maastricht. In 1958 kreeg het een medi...
Wolfslaar nodigt kinderen en volwassenen uit voor een bijzondere natuurbeleving in een afwisselend gebied ten zuidoosten van Breda. Met vele activiteiten en faciliteiten vanuit het bezoekerscentrum, de boerderij en de natuurtuin. Om lekker ...
Het Markdal ligt ten zuiden van Breda en loopt tot Meersel-Dreef tot de grens met België tussen Breda en de grens met België. Het is een open weidegebied en wordt doorsneden door de rivier de Mark (Dintel).
Tussen de wijk het Ginneken en...
Het Mastbos is een van de alleroudste naaldbossen en na de Wouwse plantage het oudste cultuurbos van Nederland. Graaf Hendrik III van Nassau heeft het bos vanaf 1505 laten aanleggen met zaaigoed van de grove den uit Neurenberg in Duitsland....
Het Ulvenhoutse Bos is een bosgebied ten oosten van Ulvenhout. Het gebied meet 729 ha en is eigendom van Staatsbosbeheer.
Tot het gebied behoren tevens het Sint-Annabos, het Voorbos, het Nieuwbos, het Prinsenbos en het Chaambos.
Het i...