Het Mastbos is een van de alleroudste naaldbossen en na de Wouwse plantage het oudste cultuurbos van Nederland. Graaf Hendrik III van Nassau heeft het bos vanaf 1505 laten aanleggen met zaaigoed van de grove den uit Neurenberg in Duitsland. Voor de aanleg was in dit gebied een heideveld met een aantal kleinere eikenbossen.
Het mastbos heeft in de loop der eeuwen hout geleverd voor onder meer de bouw van het Kasteel van Breda en de Spaanse vloot. Later leverde het masten voor de schepen van de VOC. Ook heeft het bos dienst gedaan als jachtgebied voor de Heren Breda.
Bij eerste aanleg was het bos 3 kilometer lang en ongeveer 750 meter breed. Het oudste gedeelte van het bos ligt in het gebied van hotel Mastbos naar het einde van het eeuwigheidslaantje.
Vanaf 1621 werd het Mastbos op een meer planmatige wijze beheerd. In opdracht van Willem III werd later De Orde en het Reglement van zijne Koninklijke Majesteit van Groot-Brittanje op het beplanten van de Baronie van Breda opgesteld, wat een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van het bos.
In 1800 werden grote delen van het bos door een grote storm verwoest, waarna herplanting plaatsvond. In deze periode is het bos verder uitgebreid richting Galderse Heide.
Vroeger was er van de Ginnekensche Tramweg Maatschappij een paardentram van Station Breda naar hotel Mastbosch. De Tram Breda-Mastbosch startte op 3 juli 1901.
Het is onbekend hoe oud het kasteel precies is en hoe het er oorspronkelijk heeft uit gezien. Vanaf 1494 was er op het goed De Boeverie sprake van een omwaterd stenen huis nabij de daar al gelegen grote en kleine hoeve. De kleine hoeve ston...
Het Markdal ligt ten zuiden van Breda en loopt tot Meersel-Dreef tot de grens met Belgiƫ tussen Breda en de grens met Belgiƫ. Het is een open weidegebied en wordt doorsneden door de rivier de Mark (Dintel).
Tussen de wijk het Ginneken en...
Het Ulvenhoutse Bos is een bosgebied ten oosten van Ulvenhout. Het gebied meet 729 ha en is eigendom van Staatsbosbeheer.
Tot het gebied behoren tevens het Sint-Annabos, het Voorbos, het Nieuwbos, het Prinsenbos en het Chaambos.
Het i...
De collectie bestaat voornamelijk uit kranten en documenten vanaf 1933. Ook zijn er gebruiksvoorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt er aandacht in bredere zin over oorlog en vrede gegeven.
Het museum is elke eerste zondag van de...
Het Sint-Laurentsgesticht werd geopend in 1913. Het was toen een instelling voor ouden van dagen en zieken. De dagelijkse leiding was in handen van de Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeus uit Maastricht. In 1958 kreeg het een medi...
Het is op 6 september 1986 opgericht door de heemkundekring Paulus van Daesdonck. Het museum is gevestigd in een boerderij uit 1903 aan de Pennendijk. Het is geopend van september tot en met juni elke eerste zondag van de maand.
Tot de c...