TravelTalia logo
TravelTalia > Frankrijk > Parijs

Welke kunstwerken moet je zien in het Louvre? Onze top 10!

Niet iedereen onder ons is een ware kunstkenner die de meesters van elke kunstperiode kennen dus somden wij hier even op welke beeldhouwwerken of schilderijen dat je zeker moet opzoeken als je het Louvre bezoekt.

Beperk je niet tot enkel de toppers

Eerst en vooral willen we hier toch even vermelden dat, als je het Louvre bezoekt, je vooral op ontdekkingstocht moet gaan en je dient te laten verrassen door de grootste kunstenaars die hier op onze aardbol rondgelopen hebben. Het is niet omdat een kunstwerk bekend is of niet dat het voor jou mooi of niet mooi wordt bevonden.

Tussen de ongeveer 35.000 kunstwerken zijn er zeker items bij die jou raken en tot nadenken stellen. 

Je hebt betaald voor het volledige museum te bezoeken dus loop niet als een gek van het één naar het ander 'must-see' zonder aandacht te besteden aan de andere 34.900 kunstwerken!

1) De Mona Lisa


Dit klein schilderijtje van Leonardo da Vinci overstijgt de populariteit van sommige Hollywoodsterren. Het is hier dat alle toeristen samentroepen om een blik van de bekende La Giocanda te vangen.

De Mona Lisa is één van de weinige werken van waar men zeker is dat Leonardo het zelf schilderde.

Lees de geheimen van de Mona Lisa

2) Venus van Milo


De Venus van Milo of Aphrodite van Melos werd vermoedelijk vervaardigd rond 130 v.Chr. en men denkt dat Alexandros van Antiochia de beeldhouwer was. 

Het beeld stelt de Griekse godin Aphrodite voor (Romeinse godin Venus), de godin van de liefde en de schoonheid. 

Wist je dat: Het beeld werd in 1820 door een boer in een veld gevonden op het Egeïsche eiland Melos.

3) De Maagd van kanselier Rolin

Schilderij van Jan van Eyck. Het stelt Nicolas Rolin voor, kanselier van Filips de Goede, hertog van Bourgondië, voor een Maria met kind. Ze bevinden zich in een hoge zaal uitkijkend op een stad. 


Rolin is adorant afgebeeld met voor zich een gebedenboek. De heilige maagd wordt gekroond door een engel, terwijl het Jezuskind een globe vasthoudt en een zegenend gebaar maakt richting de kanselier. De kapitelen boven hen bevatten voorstellingen die verwijzen naar de tekortkoming van de mens. De stad op de achtergrond, waarvan één van de torens gebaseerd is op die van de Dom van Utrecht, stelt hoogstwaarschijnlijk het hemelse Jeruzalem voor.

Wist je dat: Het werk bevat bovenaan op de lijst het opschrift ‘.A´C.IXH.XAN’, wat staat voor ‘Als ich can’ en ‘Als Eyck can’, het devies van Jan van Eyck. 

4) De Vrijheid leidt het volk (La Liberté guidant le peuple)

Schilderij van de Franse schilder Eugène Delacroix. Het verbeeldt de vrijheid als Marianne, het nationale symbool van Frankrijk, die de revolutionairen aanvoert bij de Julirevolutie van 1830.


Op het tafereel ziet men de bekende allegorie van de vrijheid: de vrouw (teruggrijpend naar oudere voorstellingsmethodes voor allegorieën) met ontbloot bovenlijf (naaktheid als teken van de kwetsbaarheid — en dus moed — in contrast met het verschrikkelijke dat zich afspeelt). De vrouw heeft ook een frygische muts aan, die wijst op vrijheid. Rechts van haar ziet men een jongetje (jeugd) dat onverschrokken twee pistolen vasthoudt.

5) Le radeau de la Méduse (Het Vlot van de Medusa)

Het schilderij van Géricault zelf laat een palet van gevoelens zien: van wanhoop tot valse hoop. Het schip zelf is nauwelijks zichtbaar, de gevoelens des te meer. Sommigen zien het ook al niet meer, en zakken weer terug in hun verdoving. Dat eb en vloed, die beweging van stemmingen wordt in alle precisie weergegeven. Alles is bestudeerd, en zorgvuldig uitgedacht door Géricault, die in de herfst van 1818 de compositie in haar geheel kon overbrengen op het doek van 5 bij 7,5 meter.

Centraal in het verhaal staat het puntje in de verte dat het nauwelijks zichtbare zeil van het reddingsschip toont. Maar de kijker merkt eerst en vooral de hoge golven en de bewolkte lucht op die het vlot omgeven. Daarna ziet hij de opvarenden aan hun gebaren die om aandacht vragen, wijzen op het schip en tegelijk de kijker erbij betrekken.

6) Het Turkse bad

Schilderij van Jean Auguste Dominique Ingres uit 1862. Ingres maakte dit schilderij op 82-jarige leeftijd; hij schreef trots op het schilderij: AETATIS LXXXII (op de leeftijd van 82 jaar). Om dit tableau te realiseren heeft Ingres geen modellen nodig gehad. Hij putte uit de talrijke schetsen en tableaus die hij gedurende zijn carrière had gemaakt. We vinden eveneens de figuren terug uit zijn vele Baigneuses en Odalisques, die hij meestal alleen voorgesteld tekende, op een bed gelegen of aan de kant van een bad. De bekendste figuur die opnieuw werd gekopieerd is: De baadster van Valpinçon, die het centrale element in de compositie vormt. In zijn eerste versie was het schilderij vierkant; later heeft Ingres het zijn bijzondere, ronde vorm gegeven. 

7) De bruiloft te Kana

De Bruiloft te Kana van Paolo Veronese toont het verhaal van de bruiloft te Kana, zoals dat in de Bijbel wordt verteld in het Evangelie volgens Johannes 2: 1-11. Jezus verricht hier zijn eerste wonder, waarbij hij water in wijn verandert. 


8) Bathseba met de brief van koning David

Bathseba met de brief van koning David is een olieverfschilderij van de Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn, geschilderd in 1654. Het toont Bathseba die net de brief van koning David heeft ontvangen. 


Het schilderij refereert aan het Bijbelse verhaal van koning David, die zijn oog had laten vallen op de mooie Bathseba. Vanuit zijn woning kon hij haar zien als ze ging baden. Bathseba was echter getrouwd. David loste dit echter op door haar man Uria bewust met de frontroepen ten oorlog te sturen, waar deze later sneuvelde, als verwacht. Nog terwijl haar man aan het front streed liet David Batseba per brief bij zich ontbieden en maakte haar zwanger. Na de dood van haar man kon hij haar huwen en verwekte nog meer kinderen bij haar. 

9) De kantwerkster van Vermeer


De kantwerkster is een schilderij uit 1669-1670 van de Delftse kunstschilder Johannes Vermeer (1632-1675).  Onderwerp van het schilderij is een jonge vrouw die geconcentreerd bezig is met het klossen van kant. Het vervaardigen van deze kostbare weefsels met behulp van klossen of naalden was een ambacht dat in de Gouden Eeuw veelvuldig werd beoefend. Het weven van de draden was erg bewerkelijk en arbeidsintensief en paste om die reden goed binnen de calvinistische moraal van de toenmalige burgerij. De kantwerkster van Vermeer schetst een ideaalbeeld van een ijverige en deugdzame huisvrouw. Het boek naast het kussen, een bijbel of een gebedenboek, onderstreept dit beeld nog.

TIP: ook De astronoom van Johannes Vermeer is aanwezig in het Louvre.

10) De kroning van Napoleon

De kroningsplechtigheid ('Sacre') in de Notre-Dame van Parijs was een enorm spektakel, een mengelmoes van middeleeuwse, antieke, Frankische en moderne elementen, allemaal samengebonden in een 300 pagina's tellend draaiboek. Napoleon kroonde zichzelf en Josephine, die door haar enorme mantel de trap bijna niet op kwam.

 

Napoleon heeft op het schilderij zijn moeder laten bij zetten (Midden, boven op het balkon) ook al was zij niet aanwezig. Zij wilde niet komen omdat ze het onbeschoft vond dat Napoleon zichzelf kroonde en zich toonde als de meerdere van de Paus. Maar Napoleon dacht dat zijn moeder dit toch graag had meegemaakt en liet haar er dus maar bij zetten.

Facebook Deel op Facebook >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Parijs! Wordt gratis lid >
TravelTalia Magazine
Alle andere artikels >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!