Eerst en vooral willen we hier toch even vermelden dat, als je het Louvre bezoekt, je vooral op ontdekkingstocht moet gaan en je dient te laten verrassen door de grootste kunstenaars die hier op onze aardbol rondgelopen hebben. Het is niet omdat een kunstwerk bekend is of niet dat het voor jou mooi of niet mooi wordt bevonden.
Tussen de ongeveer 35.000 kunstwerken zijn er zeker items bij die jou raken en tot nadenken stellen.
Je hebt betaald voor het volledige museum te bezoeken dus loop niet als een gek van het één naar het ander 'must-see' zonder aandacht te besteden aan de andere 34.900 kunstwerken!
De Mona Lisa is één van de weinige werken van waar men zeker is dat Leonardo het zelf schilderde.
Lees de geheimen van de Mona Lisa
Het beeld stelt de Griekse godin Aphrodite voor (Romeinse godin Venus), de godin van de liefde en de schoonheid.
Wist je dat: Het beeld werd in 1820 door een boer in een veld gevonden op het Egeïsche eiland Melos.
Rolin is adorant afgebeeld met voor zich een gebedenboek. De heilige maagd wordt gekroond door een engel, terwijl het Jezuskind een globe vasthoudt en een zegenend gebaar maakt richting de kanselier. De kapitelen boven hen bevatten voorstellingen die verwijzen naar de tekortkoming van de mens. De stad op de achtergrond, waarvan één van de torens gebaseerd is op die van de Dom van Utrecht, stelt hoogstwaarschijnlijk het hemelse Jeruzalem voor.
Wist je dat: Het werk bevat bovenaan op de lijst het opschrift ‘.A´C.IXH.XAN’, wat staat voor ‘Als ich can’ en ‘Als Eyck can’, het devies van Jan van Eyck.
Op het tafereel ziet men de bekende allegorie van de vrijheid: de vrouw (teruggrijpend naar oudere voorstellingsmethodes voor allegorieën) met ontbloot bovenlijf (naaktheid als teken van de kwetsbaarheid — en dus moed — in contrast met het verschrikkelijke dat zich afspeelt). De vrouw heeft ook een frygische muts aan, die wijst op vrijheid. Rechts van haar ziet men een jongetje (jeugd) dat onverschrokken twee pistolen vasthoudt.
Centraal in het verhaal staat het puntje in de verte dat het nauwelijks zichtbare zeil van het reddingsschip toont. Maar de kijker merkt eerst en vooral de hoge golven en de bewolkte lucht op die het vlot omgeven. Daarna ziet hij de opvarenden aan hun gebaren die om aandacht vragen, wijzen op het schip en tegelijk de kijker erbij betrekken.
Het schilderij refereert aan het Bijbelse verhaal van koning David, die zijn oog had laten vallen op de mooie Bathseba. Vanuit zijn woning kon hij haar zien als ze ging baden. Bathseba was echter getrouwd. David loste dit echter op door haar man Uria bewust met de frontroepen ten oorlog te sturen, waar deze later sneuvelde, als verwacht. Nog terwijl haar man aan het front streed liet David Batseba per brief bij zich ontbieden en maakte haar zwanger. Na de dood van haar man kon hij haar huwen en verwekte nog meer kinderen bij haar.
TIP: ook De astronoom van Johannes Vermeer is aanwezig in het Louvre.
De kroningsplechtigheid ('Sacre') in de Notre-Dame van Parijs was een enorm spektakel, een mengelmoes van middeleeuwse, antieke, Frankische en moderne elementen, allemaal samengebonden in een 300 pagina's tellend draaiboek. Napoleon kroonde zichzelf en Josephine, die door haar enorme mantel de trap bijna niet op kwam.
Napoleon heeft op het schilderij zijn moeder laten bij zetten (Midden, boven op het balkon) ook al was zij niet aanwezig. Zij wilde niet komen omdat ze het onbeschoft vond dat Napoleon zichzelf kroonde en zich toonde als de meerdere van de Paus. Maar Napoleon dacht dat zijn moeder dit toch graag had meegemaakt en liet haar er dus maar bij zetten.
Deel op Facebook >TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > | Ik snap het! |