TravelTalia logo
TravelTalia > België > Brugge

Legende van de Brugse zwanen

Brugge heeft vele gezichten maar de zwanen in de Brugse wateren vormen steeds een mooi plaatje. Niet veel mensen weten dat er een volledige legende achter deze mooie langnekken schuil gaat..

Waar het verhaal begint: Maria van Bourgondië

Maria werd op 13 februari 1457 geboren in het paleis van de Koudenberg te Brussel. Haar grootvader Filips de Goede wilde haar doopsel niet bijwonen, omdat het kind "slechts een meisje was" en hij hoopte dat de dynastie door een mannelijke opvolger zou worden voortgezet.


Als enig kind van Karel de Stoute en Isabella van Bourbon, moest zij, na het onverwachte overlijden van haar vader in de Slag bij Nancy op 5 januari 1477, op 20-jarige leeftijd het bewind in zijn erflanden overnemen. Zij werd door prinsen over heel Europa ten huwelijk gevraagd. Onder hen was onder meer koning Lodewijk XI van Frankrijk. Hij zag in haar de gedroomde huwelijkspartner voor zijn zoon.

Om de Franse dreiging af te slaan, trouwde Maria met de 18-jarige kroonprins Maximiliaan I van Oostenrijk. En het lukte want Maximiliaan versloeg op 7 augustus 1479 de troepen van Lodewijk XI. Achteraf tekende MAria wel een vrij nadelig vredesakkoord met de Fransen.

Maria van Bourgondië en Brugge


Maria had één grote hobby en dat was de valkenjacht. Op 6 maart 1482 werd er een jacht aangevangen aan de Kruispoort te Brugge met vele heren en ridders van het Bourgondisch Hof. Het noodlot sloeg echter toe en het paard van Maria struikelde over een boomstronk aan een gracht. De buikriem schoot los en Maria kwam onder het paard terecht. Ze werd zwaargewond naar Brugge teruggebracht maar op  27 maart overleed ze alsnog in het Prinsenhof. 

Na haar dood zou Maximiliaan, die nu machthebber was, betwiste het zeer nadelige vredesverdrag met de Franse koning en legde zelf nieuwe belastingen in. Daardoor kreeg hij te kampen met voortdurend verzet van de Vlaamse steden die hun welvaart in gevaar zagen.

Nadat een sluimerend conflict met de stad Gent in 1488 oversloeg naar Brugge zetten de Brugse stedelingen hem op 5 februari 1488 gevangen en executeerden ze talrijke personen van zijn aanhang waaronder Pieter Lanchals, zelf Bruggeling en de raadsheer van Maximiliaan.  Lanchals’ hoofd werd op een piek op de Gentpoort geplaatst. 

Op 16 mei werd Maximiliaan onder voorwaarden vrijgelaten maar hij herriep de voorwaarden al vlug en kwam met een volledig leger terug naar Brugge. De soldaten van dit leger mochten plunderen en doen wat ze wouden in Brugge. Ook werd de stad Brugge verplicht voor eeuwig en altijd lanchalzen op de reien te houden. Deze lanchalzen zijn witte zwanen...

Facebook Deel op Facebook >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Brugge! Wordt gratis lid >
TravelTalia Magazine

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!