TravelTalia logo
TravelTalia > Belgiƫ > Belgische Kust

Top 10 Bezienswaardigheden Belgische Kust

We gaan in de eerste plaats voor de bijna 70KM zon, zee en strand en niet om het Cultureel erfgoed of bezienswaardigheden van de Belgische Kust en haar badsteden maar als je er toch bent, kan je deze eigenlijk best ook even bezoeken want ze zijn de moeite waard...

Oudste Belgische kuststeden

Ben je op zoek naar bezienswaardigheden aan de Belgische kust dan ben je waarschijnlijk op zoek naar imposante of oude gebouwen. Deze vind je vooral in de kuststeden met een zichtbaar verleden uit de 19de eeuw.  We plaatsen hieronder onze top 10 van bezienswaardigheden aan zee...

1) Koninklijke en Venetiaanse Gaanderijen (Oostende)

De twee wandelgalerijen, gedeeltelijk gescheiden door een glazen wand, verbonden de Koninklijke Chalet met de Wellingtonrenbaan en de Parijsstraat. Eens per jaar kwam de koninklijke familie op vakantie naar de badstad, waar het zijn intrek nam in de luxueuze, volledig in hout gemaakte chalet. De zuilengangen zijn ongeveer 380 meter lang en dienden in de eerste plaats als doorgang van de chalet naar de paardenrenbaan voor de koning en zijn hoge gasten. 

2) Paravan (Blankenberge

ParavangDit bouwwerk uit de bel-époqueperiode ( 1908 ) is nog steeds een welkome rustplaats. Beide kanten beschikken over zitbanken en zijn gescheiden door een windscherm.

3) Koning Albert I-monument (Nieuwpoort)

Het Koning Albert I-monument staat net buiten de oude stadskern, op de rechteroever van de IJzer, bij het sluizencomplex de Ganzepoot. Het monument werd opgetrokken in 1938, naar ontwerp van Julien de Ridder, ter ere van Koning Albert I en de Belgische troepen in de Eerste Wereldoorlog.

4) Pier van Blankenberge

 (Blankenberge


Pier van Blankenberge: Belgian PierDe 'Belgium Pier' te Blankenberge is het enige beschermde monument op zee en werd tussen 1999 en 2003 nog zwaar onder handen genomen. Loop meer dan 350 meter de zee in om te genieten van het weidse uitzicht.

5) Leopold I Esplanade (De Panne)

Het was hier dan prins Leopold van Saksen-Coburg-Gotha het op 17 juli 1831 onafhankelijk geworen staatje België kwam binnenrijden. Hij werd onthaalt door de minister van binnenlandse zaken en enkele generaals. De burgemeester van Adinkerke, De Panne was toen niets meer dan een gehucht. Lees meer over de Leopold I Espanade en haar lokatie

6) Dumontwijk (

De Panne

)

In De Panne vind je ook nog een wijk met beschermde gebouwen uit de 19de eeuw. Het was één van de eerste verkavelingen aan de kust en was direct een schot in de roos.

7) Huisje van Majutte

 (Blankenberge


In de Breydelstraat vind je het enige bewaarde vissershuisje van Blankenberge. Dit huisje van Pé Majutte, bijnaam voor de vissersfamilie Debruyne, werd waarschijnlijk aan het einde van de 18de eeuw (1775) gebouwd.

8) Visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen

Dit eenvoudig rechthoekig gebouwtje van witgeschilderde gecementeerde bak­steen dateert reeds uit 1736 toen het als vervanging diende van een houten huisje uit 1717. De visserskapel of Breeningska­pel doet dienst als bedevaartsoord voor Vlaamse vissers.

9) Weekje aan zee? Daguitstap Brugge!

Ben je meer dan enkele dagen aan zee dan kan je de Belgische Kust voor één dag achter je laten en richting Brugge trekken. Dit Venetië van het Noorden heeft zo veel bezienswaardigheden dat ze van overal ter wereld naar Brugge komen. Dus waarom ook niet eens een daguitstap naar Brugge doen tijdens je zonvakantie? 


10) Steden niet ver van de Belgische Kust of het strand: leuke dag met de fiets

Abdij van ter DoestNiet zot van de drukte in Brugge dan hebben we enkele andere toppers voor jou die zelf nog minder ver rijden zijn en die zelf perfect haalbaar zijn om met de fiets naar toe te trekken. Alles is natuurlijk afhankelijk waar je precies logeert aan de Belgische Kust. Aan jou de keuze.

In het noorden vind je de leuke stad Damme dat ontstond in de 12de eeuw ter verdediging van de lokale dam en vaargeul naar Brugge. Vooral de stadswallen, Damse Vaart en Abdij van ter Doest zijn populaire bezienswaardigheden.
Of stap direct onze stadswandeling in Damme >

Aan de andere kant van de Belgische Kust vind je Veurne. Reeds in de 9de eeuw was er sprake van Veurne en als je nu naar Veurne trekt, doe je dit voor Gotische gebouwen rond de Grote Markt en de Walburgakerk. We hebben in Veurne een stadswandeling aangemaakt voor jullie zodat er geen enkele bezienswaardigheid aan jouw aandacht ontsnapt.

 

Facebook Deel op Facebook >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Belgische Kust! Wordt gratis lid >
TravelTalia Magazine

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!