Ter Doest is een voormalige abdij gelegen in Lissewege, deelgemeente van Brugge. De abdij speelde een belangrijke rol bij het inpolderen van gebieden in Vlaanderen (zie Saeftinghe), Zeeland en Holland en in de wolhandel met de Vlaamse steden.
Lambert, de Heer van Lissewege die op het Upperhof woonde, gaf in 1106 een domein met kapel aan de benedictijnen die er een abdij stichtten. In 1175 werd ze overgenomen door cisterciënzers, afkomstig van de in Koksijde gelegen abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen, en in 1624 met Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen verenigd.
De schuur stamt uit 1250 en is het enige nog resterend abdijgebouw. Ze is 50,50 m lang, 23,75 m breed en de puntgevel is 30,75 m hoog; de hoogte van de zijmuren is 9,25 m. Twee rijen van elk 10 eiken pijlers dragen bijna 800 jaar het unieke eiken dakgebinte. Tot voor 1711 was de schuur met stro bedekt, nu bestaat het dak uit 38.000 Boomse dakpannen.
Willem van Saeftinghe, lekenbroeder van de abdij, streed tijdens de Guldensporenslag in 1302 mee in het kamp van de Vlamingen. Hij zou de Franse aanvoerder, Robert van Artois, van zijn paard hebben geslagen en gedood. Deel op Facebook > Abdij van ter Doest op de kaart >
Altijd al willen weten hoe men 500 jaar geleden kaas en boter maakte in België en Nederland ( ook wel de Lage Landen genoemd )? Dan ben je in het Zuivelmuseum op de juiste plaats al zou je dit aan het moderne gebouw niet direct zeggen. We d...
Deze 1.400 ha grote kustpolder is ontstaan uit een slikke- en schorregebied. Door menselijk ingrijpen op de zee en haar getijden slibden de geulen reeds in de 6de eeuw dicht en werd de Uitkerkse Polder langzaam omgetoverd tot weiden.
He...
Deze in 1897 gebouwde korenmolen is van het genre grondzeilers. Een grondzeiler is een windmolen die vanaf de grond kan worden bediend. Deze molens werden meestal gebouwd op plaatsen waar er weinig windbelemmering was. Het maalbedrijf stopt...
Met slechts 750 inwoners is het polderdorp Ramskapelle een echt gehucht. De Sint-Vincentiuskerk, een neogotische kerk uit 1863 en de Callantmolen zijn niet te missen als je een passage maakt.
Het Bloso-centrum Blankenberge is een openbare sauna waar reserveren niet nodig is en een bezoek niet beperkt wordt in duur. Buiten dinsdag en donderdag gebeurt het saunabeozke naakt om hygiënische redenen. Ook om die redenen zijn zwemshort...
We nemen een duik in het water om vol verbazing weer boven te komen. Met meer dan 2.500 dieren in 50 aquaria is Sea Life Blankenberge een must sea.
Voor slechts 10 euro ( online aankoop tickets - 17 euro aan de kassa ) ontdek je ...