TravelTalia logo
Magazine > Veilig & Gezond

Hoe kan je een hartaanval herkennen?

Hoe kan je een hartaanval herkennen?
Iedereen heeft wel eens pijn in de borst en dan denken we al vlug aan een hartaanval al is de pijn meestal afkomstig van een ander orgaan. Hoe herken je dan wel een mogelijke hartaanval of hartinfarct?

Wat is een hartaanval of infarct?
Als een kransslagader van het hart wordt afgesloten geraakt dan sterft het dat deel van de hartspier af. Het afsluiten van de kransslagader gebeurt echter niet plotseling maar geleidelijk aan. 

Het vernauwen van de slagaders en kransslagaders (slagaderverkalking) merk je in een eerste stadium echter niet. Het is pas als deze slagaderverkalking, dat scheurtjes en wondjes in de binnenbekleding veroorzaakt, door deze beschermlaag breekt dat de echte problemen starten. Het bloed dicht deze wond met bloedstolsels maar deze kunnen loskomen. Het is als één van deze bloedstolsels vast komt te zitten in een kransslagader en deze afsluit dat er een hartinfarct ontstaat.

Slagader: zorgt voor het transport van bloed van het hart naar de rest van het lichaam. 
Kransslagader: de kransslagaders voorzien het hart zelf van bloed.

Pijn in de borst
Bij een hartaanval is pijn  een belangrijk en herkenbaar signaal.  Bij een hartaanval is er een beklemmende of drukkende pijn op de borst. Meestal situeert die zich in het midden of net iets naar links. De pijn kan ook uitstralen naar boven of de schouders.

De pijn blijft ook langer dan 5 minuten aanwezig in rust.

Vermoeidheid en kortademigheid
Bij het vernauwen van de slagaders en kransslagaders (slagaderverkalking) zal er mogelijk, bijvoorbeeld bij inspanningen, al tekenen zijn van een verminderde gezondheid. Er komt kortademigheid en extreme vermoeidheid bij inspanningen die niet extreem waren.

Andere symptomen van een hartaanval
Er zijn nog andere signalen die je kan waarnemen als iemand een hartaanval krijgt:

Je kan bovenstaande signalen ook samenvatten als een soort grieperig gevoel.

Let op met de signalen of symptomen
Elke persoon is anders en bij een hartaanval mag je geen enkel risico nemen want elke seconde telt! Bel direct het noodnummer 112 als de klachten langer dan 5 minuten duren of sneller als je merkt dat de situatie daarom vraagt. In dit geval bel je best één maal te veel naar de nooddiensten.

Wat doen bij een hartaanval: eerste hulp
Eerst en vooral: zo SNEL mogelijk de hulpdiensten bellen via 112. 

Daarna is het belangrijk voor het slachtoffer om zo veel mogelijk inspanningen te vermijden en in een comfortabele houding plaats te nemen. Deze houding is zittend of half zittdens.

Hou steeds contact met de persoon in kwestie om het bewustzijn te controleren. Stel hem ook gerust dat hulp onderweg is en dat alles in orde komt als hij of zij rustig blijft. 

Verliest het slachtoffer alsnog het bewustzijn, dan leg je hem in de stabiele zijligging 

Als je geen ademhaling meer kan waarnemen, start je met reanimatie

Kan je een hartaanval vermijden?
Een hartaanval kan je niet 100% vermijden maar je kan wel enkele levenswijsheden in acht nemen om de kans op een hartinfarct te verkleinen.

Ook nog even dit: denk niet steeds het ergste maar wees voorbereidt en ga met chronische klachten steeds naar een arts. Ook een jaarlijkse controle is geen overbodige luxe.

Facebook icon Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine

Alle andere artikels in Veilig & Gezond >
Overzicht magazine >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!