Europees medisch paspoort (EMP)
Wat is het Europees medisch paspoort (EMP)
Het medisch paspoort toont de belangrijke medische informatie van de houder, zoals ziekte, aandoeningen, medicatie, belangrijke heelkundige ingrepen, contactgegevens van artsen, specialisten, familie en vrienden en persoonlijke gegevens als bloedgroep en zorgverzekering.
Dit paspoort is héél belangrijk voor personen die een chronische ziekte hebben of veel medicatie dienen te nemen. Deze aandoeningen dienen niet zwaar of ernstig te zijn. Astma bijvoorbeeld is ook hier van toepassingen ( puffers, medicijnen, … )
Het medisch paspoort werd in 2001 geïntroduceerd in papieren vorm om behandeling van in het buitenland vertoevende patiënten te vereenvoudigen. In 2011 is ook een digitaal Europees Medisch Paspoort, de Med1Pas, verschenen in de vorm van een USB-creditcard. Het hebben van een medisch paspoort is niet verplicht door de regering maar wordt door verschillende instanties en websites aangeraden.
Het medisch paspoort is opgesteld in elf Europese talen, waaronder het Nederlands, Engels, Frans, Spaans. Door de meerdere talen is het paspoort leesbaar voor artsen uit vrijwel alle landen. In geval van nood is het medisch paspoort snel te herkennen voor artsen in binnen- en buitenland door het esculaapsymbool.
Is een medisch paspoort verplicht?
Neen. Het bijhebben van een medisch paspoort is niet verplicht al is het aan te raden om bij je volgend bezoek aan je vaste huisarts dit paspoort aan te vragen.
Dit paspoort is ook handig bij de douane om aan te tonen dat je bepaalde medicijnen die misschien niet verkrijgbaar zijn in het buitenland echt wel nodig hebt. Ook de nodige hoeveelheden staan beschreven. Zonder paspoort bestaat de kans dat je de medicijnen dient achter te laten of alleszins niet mag meenemen in je handbagage.
Hoeveel kost een Europees medisch paspoort
Het Europees medisch paspoort is gratis maar soms kan er wel een bijdrage gevraagd worden voor de verwerking van je gegevens door de uitgevende instantie. Met andere woorden kan een huisarts je bijvoorbeeld een extra cunsultatie aanrekenen of een andere forfait.
Ook kan je desgewenst informatie vragen bij je ziekenfonds.
Deel op Facebook >TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > | Ik snap het! |