TravelTalia logo
Magazine > Veilig & Gezond

Blaren op je voeten voorkomen en verzorgen

Blaren op je voeten voorkomen en verzorgen
Blaren komen héél vaak voor en kunnen een uitstap aardig in de war gooien want elke stap is dan een stap te veel. Is er een manier om blaren op je voeten te voorkomen en als je dan toch blaren hebt, wat is de beste manier om je voeten te verzorgen?

Wat zijn blaren?
Blaren zijn eigenlijk kleine brandwonden die ontstaan door wrijving van de bovenste huidlaag tegen de onderste huidlaag. Er is altijd wrijving tussen deze huidlagen want de bovenste huidlaag beweegt deels mee met bijvoorbeeld je schoen en de onderste huidlaag staat zo goed als stil. Het is dus enkel als de beweging of wrijving groter is dan normaal dat er blaren kunnen ontstaan. 

Eerst vormt er zich en rode irritatie wat later overgaat in een holte gevult met vocht tussen de bovenste en onderste huidlaag. Onder normale omstandigheden is dit vocht plasma maar in sommige gevallen ook bloed. 

Eigenlijk moet men spreken van drukblaren. Je hebt ook brandblaren maar brandblaren ontstaan door contact van de huid met hete gassen, vloeistoffen of andere materialen.

Wanneer krijg je blaren aan je voeten?
Drukblaren worden veroorzaakt door een hogere wrijving. Blaren worden ook in de hand gewerkt door een vochtige, warme omgeving. Niet ventilerende sportschoenen op een warme zomerdag of standaardkousen in je wandelschoenen op een winterse dag zijn bijvoorbeeld  twee situaties die blaren in de hand werken. 

Welke situaties geven allemaal kans op blaren:

Hoe kan je blaren behandelen?
Het behandelen van een drukblaar is vrij eenvoudig. Zorg dat de plaats rond de blaar zo snel mogelijk van druk verlost wordt en kan afkoelen. Dit doe je door bijvoorbeeld te stoppen met wandelen en je schoenen uit te doen. 

Blijft je drukpijn hebben of je dient echt wel verder te stappen dan kan je beter de blaar doorprikken. Let wel: als het niet nodig is, laat je de blaar beter dicht om ontstekingen en besmettingen te voorkomen.

Let op je houding!
De kans is groot dat je omwille van je blaar anders begint te stappen. Probeer dit te vermijden want de kans is groot dat je die avond last zal hebben van stijve benen, gevoelige nek of pijnlijke rug.

Moet je naar de huisarts met een drukblaar?
Op zich is een drukblaar niet gevaarlijk. Enkel als er een ontsteking optreed, raadpleeg je best even je huisarts. Bij een pijnlijke bloedblaar dien je wel je huisarts te passeren of op zijn minst raad te vragen via telefoon.

Kan je blaren aan je voeten voorkomen?
In de meeste gevallen kan je blaren aan je voeten voorkomen al is het soms moeilijk om alle factoren onder controle te houden zoals  een hete, vochtige zomerdag.

  1. Goede schoenen zijn echt wel een must. Ben je van plan om en fikse natuurwandeling te maken of een stadswandeling van meer dan 5 km dan zorg je voor aangepast schoensel. Een ander paar schoenen bij de hand hebben in je hotelkamer of auto is de perfecte oplossing als je wandelschoenen niet echt mooi vind.
  2. Koop goede kousen. sportkousen ademen beter en hebben geen lopende naden. Je krijgt dus een betere afkoeling van je voet en minder wrijving.
  3. Blaren ontstaan wanneer je huid meer belast word dan anders. houd dus rekening met je eigen kunnen en las regelmatig een pauze in
  4. Verwijder regelmatig eeltplekken want eelt zorgt voor extra drukplekken en deze drukplekken werken blaren in de hand.

Hulpmiddeltjes tegen blaren
Er zijn verschillende hulpmiddeltjes op de markt om blaren te voorkomen of de pijn te verzachten

Blarenpleisters
De pleister biedt de huid een extra bescherming aan en werkt als een pijnverlichtend kussen. Het zachte, gladde oppervlak vermindert de wrijving op de plaats van de verwonding. Deze pleisters zijn perfect als je nog een grote afstand voor de boeg hebt en er reeds blaren op je voeten staan. 

Antiblarenspray
De Antiblarenspray kan je gebruiken bij het ontstaan van een blaar of bij de eerste tekenen van verhitting. De spray remt de blaarvorming af en verlicht de pijn.

Facebook icon Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine

Alle andere artikels in Veilig & Gezond >
Overzicht magazine >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!