TravelTalia logo
België > Limburgse Kempen > Hasselt
Be > Limburgse Kempen > Hasselt

Sint-Quintinuskathedraal

Sint-QuintinuskathedraalKaart en locatie van Sint-Quintinuskathedraal
Met de bouw werd in de 11e eeuw begonnen. Uit die tijd stamt de uit ijzerzandsteen opgetrokken onderbouw van de toren (62 m hoog). Voor de rest is voor de toren mergel gebruikt (13e eeuw). De kerk zelf, zoals ze nu bestaat, is twee eeuwen jonger.
In de 16e eeuw bouwde men rond het reeds bestaande koor een omgang met vier kapellen.
Als rond 1560 hagenprekers uit Nederland in het prinsbisdom het protestantisme uitdroegen leidde Gerard van Groesbeek het verzet. Op 19 januari 1567 kreeg de kerk te maken met de Beeldenstorm en samen met Maaseik verklaarde deze stad zich kortstondig onafhankelijk. Sacramentshuis, beelden, zijaltaren en het hoogaltaar werden vernield. Gerard wist hij de orde te herstellen.
Zondagnamiddag 14 mei 1725 rond 19 uur sloeg de bliksem in op de torenspits, die vervolgens brandend door het noordwestelijk dakgebindte naar beneden viel. Hierbij werden beiaard, dak en orgel van de kathedraal vernield.[1]
Nog datzelfde jaar werd de nieuwe, huidige torenspits op de toren geplaatst. Een restauratie volgde in de 19e eeuw en men plaatste neogotische glasramen. Enkele schilderijen komen uit de Abdij van Herkenrode. De Hasseltse kunstschilder Godfried Guffens versierde de kathedraal met muurschilderingen. Ze is voorzien van een beiaard.

Facebook Deel op Facebook >
Sint-Quintinuskathedraal op de kaart >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Hasselt! Wordt gratis lid >
Ontdekken In de buurt
Wie de vele trappen trotseert, kan genieten van een prachtig uitzicht op Hasselt en alles te weten komen over uurwerken, klokken en beiaarden. Rondleiding elke eerste zaterdag van de maand om 14 uur.
Je hebt in Hasselt twee 'drukke' gedeeltes. De Sint-Jozefstraat is daar een deel van. Wat nog het leukste van alles is: ze liggen op wandelafstand van elkaar!
Met namen als New Look, Hema, A.S. Adventure, juiceBOX en Perlestien kan het niet anders dan je moet hier als shopaholic geweest zijn.
Het Stadsmus, vroeger Stedelijk Museum Stellingwerff-Waerdenhof genoemd, is ondergebracht in twee, aaneengesloten patriciërswoningen. Het Waerdenhof werd in 1680 gebouwd en Stellingwerff (zie Guillaume Stellingwerff), opgetrokken in 1857. ...
Kunstencentrum Z33 verkent de grensgebieden van de disciplines actuele beeldende kunst en vormgeving door het creëren van artistieke tentoonstellingsprojecten die maatschappelijke ontwikkelingen en wetenschappelijke fenomenen duiden. Z33 is...
Aantal plaatsen: 520 24/7 uitrijden (inrijden voor 1 uur en na 7 uur) ongeveer 2 euro per uur Maximum dagtarief 16 euro

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!