Een vate werd vroeger dicht bij een kerk aangelegd om regenwater op te vangen. Polderdorpen hadden wel toegang tot water in de buurt maar meestal was dit te zout of vervuilt. Naast het gebruik als drinkwaterput, werd de vate ook gebruikt voor te wassen en eventuele branden te blussen. Wel was het verboden om wol te wassen of zeepsop en andere onzuiverheden te gebruiken die het water ondrinkbaar zou maken.
Dit stadje Lo ( of is het eerder een dorp? ) heeft een leuke wandeling in petto. Oude gebouwen zoals de Duiventoren en enkele natuurwonderen zoals de Caesarsboom en de Vatevijver.
Als wandeling van slechts 2 KM kan je dit perfect doen al...
Nog een prachtig gebouw in Lo: het stadhuis met belfort. Dit beschermd gebouw uit 1566 werd opgetrokken in Vlaamse renaissancestijl en is momenteel een hotel-restaurant. De bijhorende belfort is, net als 24 andere belforten in België, inges...
Deze neogotische kerk heeft een geschiedenis vol verbouwingen maar de eerste vernoeming dateerd van in 1119. Het oudste, bewaarde gedeelte is het gotische priesterkoor uit de 13de eeuw. De zijbeuken werden tussen 1435 en 1496 opgetrokken.
...
Bij sommige fabrikanten is bezoek aan de productie of fabriek een vermomde manier om extra verkoop te genereren of gewoon om het merk te versterken. Dit is bij het Jules de Strooper bezoekcentrum begrijpelijk ook wel het geval maar het is g...
Tijdens de 100-jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk gaf de toenmalige hertog van Bourgondië toestemming om steden te omwallen ter bescherming van plunderende en moordende Engelsen.
Zo werd ook de stad en abdij van Lo beveiligd met...
Als je Lo binnenrijdt via de N8 is deze eeuwenoude Taxus baccata ( venijnboom ) direct zichtbaar net voor de even mooie Westpoort.
Als je de legende mag geloven heeft Julius Caesar zijn paard aan deze boom te rusten gelegd op zijn doorr...