Deze neogotische kerk heeft een geschiedenis vol verbouwingen maar de eerste vernoeming dateerd van in 1119. Het oudste, bewaarde gedeelte is het gotische priesterkoor uit de 13de eeuw. De zijbeuken werden tussen 1435 en 1496 opgetrokken.
De kerk was vroeger een deel van de Sint-Pietersabdij. Werd leeggeroofd door de Geuzen in 1578 en werd 2 jaar later nog eens zwaar getroffen door een brand. 20 jaar later werd de kerk herbouwd in de zelfde stijl als voorheen. De Franse Revolutie betekende ook hier het einde voor de paters en de kerk werd een parochekerk.
Tussen 16 juni en 16 september is de kerk op en tussen 14u en 18u. Buiten dit seizoen is de kerk enkel te bezichtingen op donderdagmiddag.
Toegang is gratis
Mission Dhuicque
In 1915 wordt Eugène Dhuicque door het Ministerie van Wetenschappen en Kunsten aangesteld tot hoofd van een missie die tot doel had om kunstwerken en historische gebouwen in de kuststreek te redden van de verwoestende oorlog. Kunstwerken werden in veiligheid gebracht, soms tot in Parijs, en gebouwen werden nauwkurig opgemeten om, bij een eventuele verwoesting, na de oorlog weer op te bouwen zoals ervoor.
Een bezoek binnen is een echte aanrader want het bevat een bom aan kerkschatten. Merendeel uit de 17de en 18de eeuw. Ook het houtsnijwerk is van uitzonderlijke kwaliteit. Deel op Facebook > Sint Pieterskerk op de kaart >
Nog een prachtig gebouw in Lo: het stadhuis met belfort. Dit beschermd gebouw uit 1566 werd opgetrokken in Vlaamse renaissancestijl en is momenteel een hotel-restaurant. De bijhorende belfort is, net als 24 andere belforten in België, inges...
Dit stadje Lo ( of is het eerder een dorp? ) heeft een leuke wandeling in petto. Oude gebouwen zoals de Duiventoren en enkele natuurwonderen zoals de Caesarsboom en de Vatevijver.
Als wandeling van slechts 2 KM kan je dit perfect doen al...
Een vate werd vroeger dicht bij een kerk aangelegd om regenwater op te vangen. Polderdorpen hadden wel toegang tot water in de buurt maar meestal was dit te zout of vervuilt. Naast het gebruik als drinkwaterput, werd de vate ook gebruikt vo...
Op de site van de abdij, nu een mooi hotel, staat de duiventoren. Dit gebouw uit 1710 was een verrassing van de monniken voor abt Patricius Fraeys bij zijn terugkomst uit Rome.
De Duiventoren bevat 1132 nesthokjes die elk bereikbaar zijn...
Tijdens de 100-jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk gaf de toenmalige hertog van Bourgondië toestemming om steden te omwallen ter bescherming van plunderende en moordende Engelsen.
Zo werd ook de stad en abdij van Lo beveiligd met...
Als je Lo binnenrijdt via de N8 is deze eeuwenoude Taxus baccata ( venijnboom ) direct zichtbaar net voor de even mooie Westpoort.
Als je de legende mag geloven heeft Julius Caesar zijn paard aan deze boom te rusten gelegd op zijn doorr...