TravelTalia logo
Nederland > Noord-Brabant > Eindhoven
Ne > Noord-Brabant > Eindhoven

Sint-Catharinakerk

Sint-CatharinakerkKaart en locatie van Sint-Catharinakerk
De huidige Sint-Catharinakerk heeft een voorloper gekend op dezelfde plaats. Deze kerk was echter met zijn koor naar het oosten gericht. Eindhoven werd gesticht in 1232 en voordien woonden er op deze plaats nauwelijks mensen. De eerste bewoners van het nieuw gestichte stadje maakten deel uit van de Sint-Petrusparochie te Woensel. Pas in 1240 werd de Eindhovense Sint-Catharinakerk voor het eerst genoemd. Eindhoven werd aldus een zelfstandige parochie. In 1399 werd de Sint-Catharinakerk zelfs verheven tot kapittelkerk. Daarnaast was ze doel van bedevaarten naar een beeld van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie. Bij de kerk werd een begraafplaats aangelegd.

In de volgende eeuwen werd de kerk regelmatig doelwit van oorlogshandelingen: In 1486 werd ze door de Geldersen in brand gestoken, en het herstel kwam pas in 1515 gereed. In 1526 waaide de toren om. In 1543 volgden weer plunderingen door de Geldersen onder leiding van Maarten van Rossum en in 1554 werd de kerk getroffen door een stadsbrand. In 1566 vond een beeldenstorm plaats, waarbij het beeld van Maria Presentatie werd vernield. Dit werd later weer hersteld, doch in 1648 werd, ten gevolge van de Vrede van M√ľnster, de kerk genaast door de protestanten en een tot een protestantse kerk omgevormd.

De Fransen namen, eind 18e eeuw de kerk in beslag en vestigden daar achtereenvolgens een rechtszaal, paardenstal en bakkerij, woonhuis en militair magazijn. In 1798 werd het gebouw teruggegeven aan de katholieken, en in 1810 werd het weer ingewijd. In 1836 kwam ook de toren weer in bezit van de parochie. Het gebouw, ooit gebruikt door een parochie van maximaal 3000 personen, werd te klein bevonden, een noodkerk werd in gebruik genomen en de oude kerk gesloopt, zonder enig respect voor het verleden, Hierop werd begonnen met de bouw van de huidige, neogotische, kerk, die in 1867 werd ingewijd.

Facebook Deel op Facebook >
Sint-Catharinakerk op de kaart >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Eindhoven! Wordt gratis lid >
Ontdekken In de buurt
1.100 parkeerplaatsen 3 euro per uur Maxium dagtarief: 14 euro
300 parkeerplaatsen 1 euro per uur ( eerste uur 2.5 euro) Maxium dagtarief: 14 euro
195 parkeerplaatsen 3 euro per uur Maxium dagtarief: 19.5 euro
Gebouwd in 1829, en eigenlijk de 'opvolger' van het begin vijftiende eeuw gebouwde en in 1676 weer verdwenen Kasteel van Eindhoven.
Het Van Abbemuseum is een museum voor moderne en hedendaagse kunst in het centrum van Eindhoven. Het museum werd in 1936 geopend. Het van Abbemuseum is vernoemd naar zijn oprichter Henri van Abbe. Van Abbe was een liefhebber van moderne kun...
De kerk is een driebeukige kruiskerk in neogotische stijl, gemetseld in bruinrode baksteen, met siermetselwerk en horizontale banden van gele steen. De toren is zeshoekig en 66 meter hoog. In de kerk bevinden zich diverse kapellen en biecht...

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!