TravelTalia logo
TravelTalia > Frankrijk > Marne (Champagnestreek)

Soorten Champagne: kiezen, kopen en drinken in de Champagnestreek

De Champagnestreek is de meest noordelijke wijnstreek van Frankrijk en is alom bekend door haar mousserende wijnen. De wijnen uit deze streek zijn de enige in de wereld die de naam champagne mogen dragen.

Champagnestreek


De streek ten oosten van Parijs bestaat uit een heuvelachtig gebied met tal van kalkvlaktes aan beide zijden van de rivier de Marne. De wijngaarden van Champagne bestrijken vijf departementen (Marne, Haute Marne, Seine-et-Marne, Aisne en Aube) en tellen samen ruim dertigduizend hectare. Het departement Marne (met Reims als hoofdstad) neemt bijna 75 procent van het wijnbouwoppervlak voor zijn rekening. De belangrijkste steden van het Champagnegebied zijn Reims, Epernay, Troyes en Langres.

In de Champagnestreek wordt al sinds de vijfde eeuw aan wijnbouw gedaan. Toen werden er vooral rode, niet-mousserende wijnen gemaakt. Het is pas honderden jaren later dat de techniek ontdekt werd om de wijnen mousserend te maken. In de zeventiende eeuw speelde keldermeester Dom Pérignon van de abdij Hautvillers daarbij een vooraanstaande rol.

Tegenwoordig is de productie van champagne in de streek streng gereglementeerd. Het verschil tussen de talloze champagnemerken is terug te vinden in de samenstelling van het mengsel (cuvée). Sinds 1927 mogen voor de champagnewijnen slechts drie druiven gebruikt worden: de blauwe Pinot Meunier en Pinot Noir druiven naast de witte Chardonnaydruif. 

De vele typische kalkgronden en het koude klimaat maken dat deze druivenrassen voldoende kunnen rijpen. Naast de bekende witte (en rosé) mousserende wijnen worden ook kleine hoeveelheden niet-mousserende witte, rode en rosé wijnen geproduceerd onder de Appellation Coteaux Champenois.

Bodem en klimaat


De Champagnestreek omvat het gebied langs de dalen van de Marne en kent een koud noordelijke klimaat met zachte invloeden van de oceaan. De wijngaarden zijn verspreid over ruim 200.000 percelen, maar de meeste wijnbouwgebieden bevinden zich op berghellingen.

Een belangrijk kenmerk van de Champagnestreek is de aanwezigheid van dikke krijtbodems die van groot belang zijn voor de geplante druiven. Deze dikke kalkgronden geven een eigen karakter aan de druif. Ze worden ook gebruikt om kilometers lange kelders te graven waarin de wijnen kunnen rijpen. Daarnaast is deze bodemsoort verantwoordelijk voor de afvoer van het regenwater en bezorgt ze hoge zuurwaarden aan de druiven. 

Soorten champagne


Volgende benamingen refereren vaak naar de droogheid / zoetheid van de wijn. Dat wordt grotendeels bepaald voor de kurk op de fles gaat.

 • Extra Brut: heel droog type champagne;
 • Brut: meest geproduceerde champagne. Dat basistype wordt meestal van drie druivensoorten gemaakt;
 • Extra Sec: zoeter dan de brut champagne;
 • Sec: halfzoete champagne;
 • Demi-Sec: halfdroge champagne;
 • Doux: zoete champagne;
 • Blanc de Noirs: enkel de blauwe druiven worden voor deze champagne gebruikt;
 • Rosé: champagne waarbij een kleine hoeveelheid stille rode wijn (Pinot Noir) toegevoegd wordt;
 • Blanc de Blancs: deze champagne wordt enkel van de Chardonnay druif gemaakt;
 • Millésimé: champagne van een bepaald oogstjaar die langer rijpt dan de champagnes zonder jaartal;
 • Cuvée Prestige/Spéciale: de beste wijnen van de grote champagnehuizen.

Bekende champagnehuizen


De Champagnestreek telt meer dan tienduizend champagneboeren, tientallen wijncoöperatieven en meer dan tweehonderd champagnehuizen. Deze produceren duizenden unieke wijnen met telkens unieke merknamen.

Veel bekende wijnhuizen zijn in de eerste helft van de 19de eeuw opgericht en hebben hun stempel gedrukt op de champagneproductie: Charles Heidsieck, Mumm, Lanson, Taittinger, Piper-Heidsieck, Veuve Clicquot-Ponsardin, Pommery, Moët & Chandon en Laurent-Perrier.

Overzicht van alle Champagnehuizen (lijst en kaart) >

Facebook Deel op Facebook >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Marne (Champagnestreek)! Wordt gratis lid >
TravelTalia Magazine

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!