TravelTalia logo
Magazine > Rechten & Plichten

Geld afhalen in het buitenland

Geld afhalen in het buitenland
De tijd dat we ons volledig vakantiebudget op zak hadden bij vertrek ligt al lang achter ons. Maar wat zijn de goedkoopste en veiligste manieren om te betalen in het buitenland?

De Euro, verschillende valuta(deviezen) en geld omwisselen
Als je in één van de 19 landen uit de eurozone op vakantie gaat kan je natuurlijk met de euro betalen:

Buiten deze 19 landen kan je in Europa ook met de euro als officiële munt terecht zoals in Monaco, Vaticaanstad, San Marino, Andorra, Montenegro en Kosovo. Andere landen zoals Zwitserland of Engeland aanvaarden de euro wel als betaalmiddel maar reken op een fors wisselkoersverlies als je dit doet in elke winkel of restaurant. Het beste wat je kan doen bij deze laatst genoemde landen is geld afhalen via je debietkaart of kredietkaart. 

Geld afhalen met je betaalkaart of debietkaart
In Europa kan je met je Belgische of Nederlandse debietkaart overal geld afhalen. Hier worden wel extra kosten voor aangerekend welke je best kan navragen bij je bank. 

Is je reisbestemming lid van de eurozone dan mag deze kost niet hoger zijn dan als je geld afhaalt in eigen land.

Ga je op reis buiten Europa? Kijk zeker goed na of je Maestro-functie niet geblokkeerd is voor je bestemming. Veel banken doen dit uit veiligheid. Is de Maestro-functie nog niet actief, kan je deze vlug en eenvoudig activeren via netbanking of via je bankkantoor.

Geld afhalen met je kredietkaart
Natuurlijk kan je naast betalen ook gewoon geld afhalen met je kredietkaart. Binnen de eurozone en in vele landen van Europa is het echter goedkoper om geld af te halen met je debetkaart.

Vanaf welk bedrag geld afhalen met een kredietkaart of debietkaart?
Voor bestemmingen binnen Europa kan je best geld afhalen met je debetkaart.

Ligt jouw vakantiebestemming buiten Europa dan moet je even nadenken: haal je een bedrag af dat hoger ligt dan 150 euro dan kies je best voor je kredietkaart. Anderzijds kies je beter voor je debetkaart. 

Waar haal je geld af?
Waar je ook op reis gaat: zorg dat je reeds wat lokaal geld op zak hebt. Terminals of wisselkantoren op luchthavens vragen meestal een hogere percentage om geld te wisselen dan mocht je dit in een stadscentrum doen.

Enkele tips:

Let op met je limiet
Er zijn twee limieten actief op je debietkaart of kredietkaart. Een daglimiet en een weeklimiet. In normale omstandigheden zal je deze limieten niet vlug overschrijden maar op vakantie kan het toch eens gebeuren dat je iets dieper in de buidel moet tasten: betalen logies, voorschot huurauto, enkele attracties of activiteiten voor het volledige gezin, … noem maar op.

We raden aan je daglimiet niet te veel te verhogen maar eerder je weeklimiet. Als je dan te maken krijgt met verlies of diefstal van je betaalkaarten, kan je de schade nog enigszins beperken.

Vergeet ook niet, eens terug in eigen land, om je limiet weer naar beneden bij te stellen.

TIP: bewaar betaalkaarten en/of cash afzonderlijk want je kan niet in elk land aan je binnenlandse rekeningen!

Geen cash en geen betaalkaart = geen geld om terug te komen

Facebook icon Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine

Alle andere artikels in Rechten & Plichten >
Overzicht magazine >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!