"Preetjes Molen" is heden ten dage de enige nog bestaande vlaszwingelwindmolen in Heule en omgeving, en voor zover bekend in Europa.
Op 20 januari 1872 is er in de molen brand ontstaan, veroorzaakt door de wrijving van het vangwiel. Dit gebeurde tijdens een poging tot stilleggen van de molen in een felle storm. De molen werd terug opgebouwd en bleef daarna in werking tot na het overlijden van de molenaar in 1913.
De kinderen hielden de molen verder in gebruik tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Nadien trad verval in. Einde de jaren dertig werd de molen voor een eerste maal hersteld, enkel voor het uitzicht. Op 28 april 1944 werd de molen bij Koninklijk Besluit beschermd als monument. In 1959 werd de molen opnieuw hersteld maar ook nu enkel voor het uitzicht.
In 1992 werd de molen in erfpacht genomen door de v.z.w."Vrienden van Preetjes Molen" . Na een grondige en deskundige studie werden de restauratiewerken van de vlaszwingelmolen aangevat. Deze eerste fase, die de restauratie omvatte van de onderbouw in metselwerk, en de bovenbouw van de houten molenkast ("torenkot") samen met de staak en de molenas, werd einde mei 1995 voltooid. Op dat ogenblik, in juni 1995, werd ook de omgeving van de molen als dorpsgezicht beschermd.
De tweede fase werd op 6 juni 1996 aangevat en omvatte de restauratie van het wiekenstelsel en het mechanisch gedeelte met de zwingelplanken in de molen zelf. Op 6 oktober 1996 werd de nu draaivaardige molen, in bijzijn van de nodige prominenten, officieel in dienst gesteld.
De vlaszwingelmolen is een unicum en het is zelfs de enige windmolen om vlas te zwingelen die nog bestaat in Europa. Daarenboven is hij ook nog een bewijs van de vroegere bloei van de vlasnijverheid in de Leiestreek en een overblijvend beschermd monument. Deel op Facebook > Preetjes Molen op de kaart >
Het kasteel van Heule uit 1895 is het voormalig buitenverblijf van de familie Goethals. In het park bevinden zich het mooie koetshuis (nu bibliotheek) en een drietal opmerkelijke moerascipressen (Taxodium distichum).
Eén van de grotere parken in Kortrijk. Sinds 1906 is dit reeds een park maar het is pas na het bezoek van koningin Astrid in 1935 dat haar huidige naam kreeg.
Het park is aangelegd in Franse stijl.
Er is ook een speeltuin te vinden.
De eerste ideeën voor het vlasmuseum dateren van de jaren zestig. Toen groeide bij Bert Dewilde het besef dat de eeuwenoude vlasnijverheid aan de basis lag van de algemene welvaart in de Leiestreek. Om de getuigenissen van dit belangrijk st...
Op het eerste zicht zou je geen omweg nemen om dit park te zien. Open grasvelden met een standbeeld van Leopold III op zijn paard. Maar dankzij zijn ligging aan de Leie wordt dit opeens een aantrekkelijke start op stopplaats voor zowel fiet...
Parking Broeltorens bevindt zich aan de rand van het historische stadscentrum op het Buda-eiland. Via het oude stadscentrum of langs de Leieboorden bereik je de binnenstad vlot te voet.
320 parkeerplaatsen
1 euro per uur
Maximum dagt...