Margaretha van York was een telg van de oudste tak van het Engelse koningshuis. Zij was een dochter van Richard van York en van Cecily Neville, en de zus van twee Engelse koningen, Eduard IV en Richard III.
In 1468, ze was toen 22, stak ze het Kanaal over om in de Nederlanden de derde vrouw te worden van Karel de Stoute, hertog van Bourgondië. Van Margaretha wordt beweerd dat ze met haar blonde haren een meer dan aantrekkelijke prinses was. Op 3 juli 1468 trouwde ze met Karel te Damme in het huis van baljuw Eustachius Wyts. Het huwelijk bleef kinderloos. Karel, die dertien jaar ouder was dan zij, had uit zijn vorige, tweede huwelijk, met Isabella van Bourbon, een dochtertje: Maria van Bourgondië. Op het ogenblik dat Margaretha in haar leven kwam, was Maria amper elf. Zij konden het heel goed met elkaar vinden. Op politiek vlak speelde Margaretha van York een belangrijke rol in de onderlinge contacten tussen haar man en haar broer Eduard IV.
Na de tragische dood van Karel de Stoute (5 januari 1477) vestigde zij zich in Mechelen, en ontfermde zij zich over haar onervaren stiefdochter Maria. Zij stond Maria met raad en daad bij in het bestuur van de Nederlanden en bewerkstelligde ook haar huwelijk met Maximiliaan van Habsburg. Tegen de politiek van Lodewijk XI van Frankrijk, die de Bourgondische landen ernstig bedreigde, zocht zij hulp bij haar broer. Na de vroegtijdige dood van Maria van Bourgondië op 27 maart 1482 stond zij te Mechelen in voor de opvoeding van haar jonge kleinkinderen.
In 1486 schonk ze haar paleis aan de stad Mechelen, die het op haar beurt als donatie schonk aan Maximiliaan en zijn zoon Filips de Schone. Op 9 maart 1500 werd de kleinzoon van Maria van Bourgondië, Karel (zo genoemd ter herinnering aan zijn overgrootvader Karel de Stoute) door Margaretha ten doop gedragen in de Gentse Sint-Janskerk. Deel op Facebook > Paleis van Margareta van York ( stadsschouwburg ) op de kaart >
De barokkerk is van de architect-jezuïet, Antoon Losson en is gewijd aan Ignatius van Loyola en Franciscus Xaverius.
De jezuïeten vestigden zich vanaf 1580 in Mechelen. Toen de orde in 1773 werd opgeheven werd de kerk vanaf 1778 parochie...
Het Hof Van Savoye ook wel Paleis van Margareta van Oostenrijk genoemd is een 16e-eeuws gebouw in Mechelen, en een van de eerste Renaissance gebouwen in de Nederlanden.
Het was lange tijd een stadspaleis van Hieronymus Lauweryn, de raadshe...
Het was het huis dat deze Luxemburgse mecenas en humanist in Mechelen liet bouwen in het begin van de 16e eeuw. De architect van het complex was Rombout II Keldermans: hij voltooide het gebouw.
Busleyden was lid van de Grote Raad van Mec...
Het paleis werd gebouwd in 1526 door Rombout II Keldermans om er de Grote Raad van Mechelen in onder te brengen. Het gebouw werd echter nooit afgewerkt, geldnood belette om het af te werken voorbij het gelijkvloers. Dit gebouw bleef onafgew...
Het belfort staat op de lijst van het UNESCO-wereldcultuurerfgoed samen met de andere Belforten in België en Frankrijk. Het is een gotisch gebouw, uit de 14e eeuw en heeft diverse barokelementen uit de 17e eeuw.
De toren zelf werd nooit ...