TravelTalia logo
België > Leuven > historische centrum Leuven
Be > Leuven > historische centrum Leuven

Kruidtuin

KruidtuinKaart en locatie van Kruidtuin
De Hortus Botanicus Lovaniensis, beter bekend als de Kruidtuin, is de oudste botanische tuin van België. De tuin is gelegen aan de Kapucijnenvoer in Leuven en dateert uit 1738.

De eerste wetenschappelijke tuinen waren kruidtuinen en verzamelingen van geneeskrachtige planten. De Kruidtuin was dus in het begin nauw verbonden met de geneeskunde.

Later werden meer zuiver plantkundige tuinen ingericht met in de collectie sierplanten, potentieel economische gewassen, zeldzame planten en planten als studie-objecten. Naast de oorspronkelijke kruidtuin, kwamen er dan ook de eerste botanische tuinen en arboreta. Van toen af aan was er eigenlijk geen sprake meer van een kruidtuin, hoewel die benaming in de volksmond verder bleef leven.

Vandaag de dag bevindt zich op een oppervlakte van ca. 2,2 ha een uitgebreide verzameling bomen, heesters en struiken. Naast de verzameling kruidachtige planten, kruiden, water- en kuipplanten, stelt een serrecomplex (450 m²) een verscheidenheid van tropische en subtropische soorten tentoon.

Geregeld vinden er tentoonstellingen plaats in de oranjerie, in het poortgebouw en in openlucht. De betekenis van een botanische tuin, die in het centrum van de universiteitsstad Leuven ligt, is op didactisch, economisch, wetenschappelijk en recreatief vlak zeer belangrijk.

Bij Koninklijk Besluit werd de oranjerie in 1976 als monument en de hele kruidtuin als landschap gerangschikt. De botanische tuin is aangesloten bij Botanic Gardens Conservation International, een non-profitorganisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten.

Facebook Deel op Facebook >
Kruidtuin op de kaart >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Leuven! Wordt gratis lid >
Ontdekken In de buurt
Door rector Rega opgericht als auditorium in 1744. De grote vensters zorgen voor veel lichtinval en dit was interessant voor de studenten die zo de lijkendissecties goed konden volgen.
Histaruz is het historisch archief van UZ Leuven. Het vertelt het verhaal van nu zowat honderd jaar UZ Leuven. De erfgoedcollectie telt inmiddels meer dan 9 000 boeiende voorwerpen en nog eens zoveel foto's en documenten. Dit alles kwam nie...
De Sint-Jacobskerk is een kerk in de Belgische stad Leuven. De Sint-Jacobskerk is gebouwd in romaanse stijl en dateert uit de 13e eeuw. Van de oorspronkelijke kerk rest tegenwoordig nog enkel de toren, die deel uitmaakt van de zeven wond...
Populair bij studenten en lokale bevolking maar minder bij toeristen. Op zich is dit niet zo erg want op een zonnige dag, is het er sowieso niet rustig. Enkele jaren gelden werd het park nog een klein beetje uitgebreidt.
De legende van het Fiere Margrietje vertelt het verhaal van Margaretha van Leuven. Caesarius, een monnik uit de Duitse cisterciënzerabdij te Heisterbach tekende het verhaal voor de eerste keer op in 1222. Hij gebruikte het verhaal ter illus...
Leuven is één van de 5 kunststeden in Vlaanderen en dat zal je geweten hebben als je deze stadswandeling achter de rug hebt. Het Stadhuis, de Universiteitsbibliotheek, Oude Markt, Bibliotheektoren, ... Er komt geen einde aan de prachtige ge...

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!