TravelTalia logo
Belgi├ź > Vlaamse Ardennen > Oudenaarde
Be > Vlaamse Ardennen > Oudenaarde

Archeologische site Ename

Archeologische site EnameKaart en locatie van Archeologische site Ename
De Archeologische site in de Oost-Vlaamse deelgemeente Ename is een van de vier pijlers van het Provinciaal Archeologisch Museum.

De site is 8 ha groot en is gesitueerd in de Scheldemeersen. Hier zijn de grondvesten bewaard van de Ottoonse burcht, de handelsnederzetting en de Sint-Salvatorabdij.

De burcht werd rond 974 opgetrokken op het uiteinde van een landtong, in een meanderbocht van de Schelde. Geschreven bronnen melden dat Godfried van Verdun, ook Godfried de Gevangene genoemd, lid van de familie Ardennen-Verdun en zijn vrouw Mathilde van Saksen, weduwe van de Vlaamse graaf Boudewijn III, de bouwheren waren. Binnen het burchtareaal bevond zich een Onze-Lieve-Vrouwkapel, waaraan een kapittel van kanunniken verbonden was en dat de burcht zelf als "buitengewoon sterk" omschreven stond.

Deze versterking vormde met die van de mark Antwerpen en Valenciennes in het grensverdedigingssysteem van markgraafschappen dat de Duitse keizer in de Scheldevallei had uitgebouwd. Aan het hoofd stond een markgraaf die de bewaking van de rijksgrens moest verzekeren, in eerste instantie tegen het opdringerige graafschap Vlaanderen dat zich aan de overzijde van de stroom bevond.

De familie Ardennen-Verdun was bekend om zijn trouw aan de keizer en bouwde Ename uit tot een bijzondere plaats, de voornaamste zetel van Lotharingen zoals een historische bron getuigt. Het complex omvatte inderdaad meer dan een burcht. Er was ook nog een portus aan verbonden, een nederzetting die o.a. door de extra stimulans die handelsactiviteiten ter plaatse kregen, een prestedelijke allure aannam. Twee kerken, respectievelijk de Sint-Salvatorkerk en Sint-Laurentiuskerk, markeerden de sterke groei van dit havenstadje. Ename stond mee in voor de stabiliteit binnen het Lotharingse deel van het keizerrijk.

Lang duurde die internationale uitstraling van Ename niet. Reeds in 1047 nam graaf Boudewijn IV van Vlaanderen de burcht en het havenstadje in bezit.

Facebook Deel op Facebook >
Archeologische site Ename op de kaart >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Oudenaarde! Wordt gratis lid >
Ontdekken In de buurt
De Sint-Laurentiuskerk werd gebouwd in opdracht van graaf Herman van Verdun (998-1024) tijdens zijn ambtsperiode als markgraaf van Ename. Ename lag op dat moment op de grens tussen Frankrijk en het Duitse Rijk en nam derhalve een zeer strat...
Het Provinciaal Archeologisch Museum te Ename in Oost-Vlaanderen belicht het verleden van de Vlaamse Ardennen en meer specifiek het verleden van de hoge middeleeuwen.
Deze wandeling kan je perfect doen als je enkele dagen in de Vlaamse Ardennen vertoeft of als je op slechts een uurtje rijden van Ename woont. Je wandelt langs het museum (PAM) en daarna richting de archeologische site. Vervolgens nemen we ...
Het bosgebied ligt op de steile oostelijke flank van de Scheldevallei. Het reservaat bestaat uit bos, graslanden, poelen en ligt op een hoogte van 13 m tot 70 m.
Top 51 m Locatie Vlaamse Ardennen Startplaats Oudenaarde Hoogteverschil 45 m Lengte 666 m Stijgings-% 6,8% Steilste km 17,3% In het wielrennen is de heuvel vooral bekend door de wielerwedstrijd de Ronde van Vlaanderen. Sinds 1999 i...
De vroegere preiv├ętuin van de heer Liedts is nu een mooi stadspark geworden. Perfect binnen wandelafstand van alle andere bezienswaardigheden van Oudenaarde dus een zonde als je het park op je bezoeklijstje ontbreekt.

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!