TravelTalia logo
België > Leiestreek > Deinze
Be > Leiestreek > Deinze

Kasteel Ooidonk

Kasteel OoidonkKaart en locatie van Kasteel Ooidonk
Oorspronkelijk ontstaan in de 12e eeuw als boerderij, spreekt men in de 14e eeuw van een versterkte waterburcht. Het slot werd verwoest in 1491. In 1579, in de periode dat Gentse opstandelingen Filips II van Spanje als graaf van Vlaanderen hadden afgezet, werd het nogmaals verwoest. Na de brand van 1579 werd de ruïne opgekocht door Maarten della Faille en herbouwd tot kasteel in renaissancestijl.

Het kasteel diende vroeger als voorpost en verdedigingsbolwerk van de stad Gent aan de Leie. In de 16e eeuw woonde Filips van Montmorency er, de graaf van Horne die in 1568 op last van de Spaanse heerser onthoofd werd.

Thans is Kasteel Ooidonk privaat eigendom van graaf Juan t'Kint de Roodenbeke. Zijn familie bezit het sinds 1864 toen zijn voorvader Henri t'Kint de Roodenbeke het kasteel aankocht. De familie heeft het kasteel uitgebreid, zonder afbreuk te doen aan de speelse Vlaamse renaissancestijl. In de 19de eeuw werd het interieur vernieuwd en de tuinen heraangelegd. Ook liet graaf t'Kint de conciergewoning bouwen en het smeedijzeren erehek plaatsen met zijn wapenschild. Het interieur is te beschrijven als zuivere neo-Vlaamse renaissancestijl, met de vermelding van de huiskapel van de familie in neo-Byzantjnse stijl.

Het kasteel werd in 1944 beschermd als monument. In 1980 werden ook enkele omliggende gebouwen mee beschermd en in 1995 het kasteeldomein. Kasteel Ooidonk is open voor publiek van 1 april tot 15 september, het omliggende park (Franse tuinen) is het gehele jaar te bezichtigen. Op het domein worden soms openluchttentoonstellingen gehouden. In 1995 werd het 400-jarig bestaan van het kasteel gevierd door de familie.

Facebook Deel op Facebook >
Kasteel Ooidonk op de kaart >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Deinze! Wordt gratis lid >
Ontdekken In de buurt
Het kasteel van Ooidonk biedt veel mogelijkheden tot rustig genieten maar ook dit stukje natuur kan op veel belangstelling rekenen. Langs onverharde padjes kom loop je naar de Leie enomliggende weilanden.
Met deze wandeling stappen we langs de Leie in haar volle glorie: kronkelend glooiend in landelijke vergezichten. Tof is ook dat we hier een onbemand veertje gaan gebruiken om aan de andere kant van de Leie te komen.
Het museum Dhondt-Dhaenens is een private stichting erkend door de Vlaamse Overheid. Als museum ontsluit ze belangrijke moderne en hedendaagse privéverzamelingen met een maatschappelijke relevantie. Als hedendaags kunstencentrum wil ze ...
In 1861 groef men een doorsteek van 100 meter om zo 5 km aan bochten uit te sparen. Op dit stuk werd een stuw en een sluis gemaakt. De sluis is perfect bewaard en wordt nog steeds met de hand bediend.
Vosselare Put stelt zich tot doel iedereen de mogelijkheid te geven om in evenwicht met de natuur en in degelijke omstandigheden te zwemmen en te recreëren in het openlucht zwemdomein aan de oude Leiemeander gelegen aan de Kleine Pontstraat...
Onbemand veer dat wandelaars of fietsers zelf vlot kunnen gebruiken om aan de andere kant van het water te komen. Het veer bedienen vergt zo goed als geen inspanning en is ook een leuk intermezzo voor de kinderen.

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!