TravelTalia logo
Belgiƫ > Westhoek > Ieper
Be > Westhoek > Ieper

Rijselpoort

RijselpoortKaart en locatie van Rijselpoort
De Rijselpoort is een stadspoort in de Belgische stad Ieper. De poort ligt in het zuiden van de stadskern, op de weg naar Rijsel. De Rijselpoort is de oudste en enige nog bewaarde stadspoort uit de veertiende eeuw die twee bewaarde delen verbindt van de Ieperse vestingen.

De Rijselpoort, die vroeger de Mesenpoort werd genoemd, stamt uit de Bourgondische periode (14de eeuw) en is afgewerkt met Bourgondische torens. De poort is meerdere malen verbouwd geweest. In de 17de eeuw liet Vauban de toren verlagen en de hoofdwal verbreden. Na vernielingen in de Eerste Wereldoorlog werd de poort weer heropgebouwd.

De Rijselpoort scheidt de Majoorgracht van de Kasteelgracht, en is dus een combinatie van een water- en landpoort. Aan de linkerkant van de Rijselpoort bevindt zich de ingang van de overwelfde zaal. Rechts van de poort vinden we de sluiskamer met de sluisdeuren van de beken en vestigingswateren.

Via deze poort komt de Ieperlee de stad binnen. De Ieperlee heeft een bedding van ongeveer 2,5 meter diep, en is niet de voedingsbeek voor de vestigingsgrachten.

Facebook Deel op Facebook >
Rijselpoort op de kaart >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Ieper! Wordt gratis lid >
Ontdekken In de buurt
Een laag deurtje, eveneens op straatniveau en rechts van de Rijselpoort, geeft toegang tot de sluisdeuren om zowel de dieper liggende Ieperlee als de vestinggrachten te beheren. De Ieperlee dwarst de stad van zuid naar noord en was tot in d...
Ieperse vestingen zijn de vestingen waarmee de Belgische stad Ieper sinds de vroege middeleeuwen is omringd. De huidige structuur van de vestingen is gebaseerd op het werk van de Franse vestingbouwkundige Vauban, in opdracht van de Franse Z...
Laatste getuige van middeleeuwse bouw. Midden de 19de eeuw verdwenen de nog 94 resterende houten huizen door een sanering op dit gebouwtje na. In de Hal kan je nog een andere overgebleven houten gevel zien.
De geschiedenis van het godshuis gaat terug tot de jaren 1270, toen omwille van een uitvoerverbod van Engelse wol de Ieperse lakennijverheid een crisisperiode kende. De Ieperse patriciƫr Pieter Broederlam en zijn vrouw Beatrix vormden een d...
De gotisch-romaanse Sint-Pieterskerk is een kerk in de Belgische stad Ieper. Ze bevindt zich in de Rijselstraat nabij Zwarte Zusters. Naast de kerk is er een klein tuintje opengesteld voor het publiek. Daar staan smalle hoge muren met afbee...
Rond de Iperse vestingen heeft de stad meer dan haar best gedaan om een groene zone te maken. In dit parkje kan je op een zomerse dag genieten van al het moois dat Iper te bieden heeft.

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!