TravelTalia logo
België > Westhoek > Ieper
Be > Westhoek > Ieper

Sint - Jacobskerk

Sint - JacobskerkKaart en locatie van Sint - Jacobskerk
De Sint-Jacobskerk is een kerk in de Belgische stad Ieper. Ze staat halverwege de Menenpoort en de Rijselpoort, vlak bij het Sint-Vincentiuscollege in Ieper. Het gebouw is sinds 1940 beschermd als monument [1], net als het omliggend Guido Gezelleplein dat als landschap is beschermd sinds 1976[2].

Oorspronkelijk was het 12e-eeuwse gebouw romaans. In de 14e eeuw werd de kerk gotisch herbouwd. In 1636 werd de laatgotische toren gebouwd, maar niet afgewerkt.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kerk vernield. Enkel het 14e-eeuwse westportaal bleef bewaard. In de periode 1924-1926 werd de kerk herbouwd onder leiding van de architect Coomans.

Het grootste deel van het meubilair uit de kerk werd gemaakt in het kunstatelier van de abdij van Maredsous. De beelden in de kerk komen uit de 17e en de 18de eeuw, de schilderijen uit de 17e tot de 20e eeuw. "De Aanbidding der Herders" is een van de schilderijen die in de kerk terug te vinden is. Het schilderij werd rond 1650 gemaakt door Jan Cossiers uit Antwerpen. Aan de hoofdingang staat er een beeld van de heilige Jacobus.

Tegenwoordig is de kerk alleen open tijdens de erediensten.

Facebook Deel op Facebook >
Sint - Jacobskerk op de kaart >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Ieper! Wordt gratis lid >
Ontdekken In de buurt
HET MERGHELYNCKMUSEUM IS GESLOTEN VOOR RENOVATIEWERKEN VAN 1 MAART 2014 TEM JUNI 2015 Gebouwd in 1774 in opdracht van François Ignace Merghelynck ( schatbewaarder stad Ieper ). In 1892 kocht zijn achterkleinzoon, Arthur Merghelynck, het...
De Menenpoort is een herdenkingsmonument in de Belgische stad Ieper. De stadspoort werd in 1927 door de Britten gebouwd aan de oostzijde van de stad, ter nagedachtenis van de ongeveer 54.900 Britse soldaten die in de Eerste Wereldoorlog sne...
Dit vroegrenaissance gebouw, dat dienst doet als gerechtshof, werd na de eerste wereldoorlog heropgebouwd in 1929 onder leiding van J.Coomans.
In 1897 kocht de staat deze voormalige brouwerij op om er een postkantoor in te plaatsen. Het gebouw is Bouwkundig Erfgoed.
In de 15de eeuw opgetrokken in renaissancestijl. Het was de zetel van de Iperse kasselrij. Opvallend zijn de 7 medaillons van Aloïs De Beule op de voorgevel. Ze tonen de 7 hoofdzonden.
Ieper is geen wereldstad maar heeft wel de allure ervan: middeleeuwse gebouwen met prachtig onderhouden parken. Maar de belangrijkste trekpleister is natuurlijk haar oorlogsgeschiedenis. Op deze stadswandeling zullen we dan ook alle belangr...

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!