TravelTalia logo
België > Belgische Kust > Nieuwpoort
Be > Belgische Kust > Nieuwpoort

Duvetorre of St.-Laurenstoren en Jeanne Panne

Duvetorre of St.-Laurenstoren en Jeanne PanneKaart en locatie van Duvetorre of St.-Laurenstoren en Jeanne Panne
Deze ruïne is het enige resterende deel van de Sint-Laurentiuskerk. De Sint-Laurentiuskerk werd in 1384 omgebouwd tot waterburcht en begin 1900 zelf omgetoverd tot buskruitmagazijn.

Op het einde van de eerste WO werd de toren beschoten wat er voor zorgde dat nadien slechts één derde van de oorspronkelijke hoogte overblijft.


Jeanne Panne
Jeanne kende veel tegenslag in haar leven. Als dochter van Jan de Deyster en Cathelijne Goossen werd ze getekend door de kwalijke reputatie van haar vader, van wie gezegd werd dat hij een tovenaar was.

In 1617 trouwde Jeanne met Jan Panne, een bakker met wie ze elf kinderen kreeg. Tien van haar kinderen stierven een vroege dood: in 1650, het jaar van haar terechtstelling, was alleen Joorkin nog in leven. Ook haar man was toen al gestorven.

Jeanne Panne was een lelijk vrouwtje en ze had geboortevlekken in haar gezicht en op haar dij. De geruchtenstroom groeide dat ze een heks was. Nieuwpoortenaren geloofden dat zij over bovennatuurlijke krachten beschikte. Zij kon geheime bewaarplaatsen van geld aanwijzen en zij voorspelde met succes welke boog er tijdens de gaaischieting zou breken of welk huwelijk niet zou standhouden. Jeanne werd op 10 mei 1650 aangehouden, beschuldigd van hekserij. Ze zou twee mensen laten sterven hebben, Ryckewaert Schroo en de dochter van Jan Jacobs.

Tijdens het proces verklaarden verschillende getuigen dat Jeanne Panne hen seksuele problemen had bezorgd. Guillaume Lootvoet vertelde dat zij langs zijn broek gestreken had tot aan zijn mannelijkheid en dat hij daarna zes weken impotent was. Jeanneke Vanderzype kwam getuigen dat haar tweede man in het begin van hun huwelijk door Jeanne Panne 'getoucheerd' was: tien weken was hij zijn mannelijke kracht kwijt.

Een 'exploicteur criminele' van Brugge onderzocht Jeanne Panne en ontdekte een vlek die ongevoelig bleek te zijn voor speldenprikken. Hij besloot dat de vlek een duivelsmerk was, een bewijs dat Jeanne een verbond had met de duivel. Op 12 mei werd ze naar de folterkamer gebracht en bekende tijdens de pijniging, die tot 13 mei duurde, dat ze de duivel ontmoette, dat hij 'dickmaels hare bostgins had ghetast', dat hij haar vleselijk had bekend. 'Hij stonk van vermuftsheyt en zijn litmaeten ende sijne nature waren so coudt als ijs'.

Op 14 mei bevestigde Jeanne Panne 'libre ende buuten torture' haar bekentenissen. Diezelfde dag nog werd ze veroordeeld tot de brandstapel. Twee dagen later werd het vonnis uitgevoerd.

Facebook Deel op Facebook >
Duvetorre of St.-Laurenstoren en Jeanne Panne op de kaart >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Nieuwpoort! Wordt gratis lid >
Ontdekken In de buurt
Het Belfort van Nieuwpoort is een belforttoren in de Belgische stad Nieuwpoort. De 35 meter hoge toren is gebouwd aan de Graanhalle of Stadshalle. Het is een van de 56 belforten in België en Frankrijk die tot werelderfgoed van de UNESCO ver...
Het stadhuis in Vlaamse neo-renaissance dateert uit 1922 toen zowat volledig nieuwpoort heropbouwde.
Het IJzermonument of IJzergedenkteken staat vlak bij de Iepersluis in Nieuwpoort. Het is ontworpen door de Belgische beeldhouwer Pieter Braecke en werd ingewijd op 26 oktober 1930. Het gedenkteken is gewijd aan de Eerste Wereldoorlog. He...
Onze-Lieve-Vrouwekerk Reeds in 1165 wordt er een kapel opgericht onder het patroonschap van de Sint-Niklaasabdij van Veurne om in de 15de eeuw uit te groeien tot een gotische hallenkerk. In 1631 wordt gestart met de bouw van de...
De Ganzepoot is een sluizencomplex in de achterhaven van de Belgische stad Nieuwpoort. In het complex komen zes waterwegen toe, die via de Ganzepoot en de IJzermonding met de Noordzee worden verbonden. Vanop de Langebrug aan de westkant ...
Het Nationaal Monument van de Belgische vissers dateert van 1958. Het beeldhouwwerk is van de hand van Pieter de Soete. Het Vissersmonument herinnert ons de vissers die op zee omkwamen.

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!