TravelTalia logo
België > Belgische Kust > Nieuwpoort
Be > Belgische Kust > Nieuwpoort

Onze-Lieve-Vrouwekerk en Beiaard

Onze-Lieve-Vrouwekerk  en BeiaardKaart en locatie van Onze-Lieve-Vrouwekerk  en Beiaard
Onze-Lieve-Vrouwekerk
Reeds in 1165 wordt er een kapel opgericht onder het patroonschap van de Sint-Niklaasabdij van Veurne om in de 15de eeuw uit te groeien tot een gotische hallenkerk.

In 1631 wordt gestart met de bouw van de renaissance-toren. Maar verder dan de onderbouw komt men niet. Bijna 100 jaar later voltooid men als nog de toren maar ondertussen werden de plannen "barok" in plaats van "renaissance".

In de eerste wereldoorlog wordt de Onze-Lieve-Vrouwekerk, net zoals bijna alles in Nieuwpoort, volledig verwoest. Na de oorlog, meer specifiek in 1922, wordt de kerk met uitzondering van de toren volledig heropgebouwd onder leiding van architect Viérin uit Brugge.

Tijdens de tweede wereldoorlog brand de kerk af.

In 1952 bouwt men dan eindelijk ook de vrijstaande neogotische toren waar nu de beiaard hangt.

Beiaard
De beiaard van Nieuwpoort heeft op zijn minst een bewogen geschiedenis achter de rug. We kunnen zijn verleden opdelen in 3 grote stappen.

Voor de eerste stap kijken we richting het Belfort die na de verwoesting van Nieuwpoort door de Engelsen gebouwd werd. Er zijn optekeningen die wijzen op de aanwezigheid van een voorloper van een automatische beiaard.

"..enghiene met appeelen.."

De klokken zelf waren afkomstig van Brugge en Amsterdam.

Voor de tweede stap in het leven van de beiaard springen we naar de 18de eeuw. Toen een stadsmagistraat het niet meer kon aanhoren hoe vals de beiaard klonk, bestelde hij bij Pieter VandenGheyn ui Leuven nieuwe klokken. Toen het volledige klokkenspel in 1777 eindelijk een feit was, kwam de Franse Revolutie aan de deur kloppen. In tegenstelling tot Veurne klonk de beiaard dankzij de toenmalige beiaardier in Nieuwpoort wel "à la gloire de la République" zodat de beiaard in Nieuwpoort mocht blijven en dus niet naar Frankrijk verhuisde.

Stap 3: alweer WOI die de das om doet aan een Nieuwpoorts gebouw. De beiaardtoren wordt in oktober van 1914 met de grond gelijk gemaakt.

Het zal pas in 1952 zijn dat de beiaard opnieuw te horen is in Nieuwpoort. 67 klokken van Marcel Michiels Jr., klokkengieter te Doornik, weerklinken nu in de stad.

Beiaardbezoeken
Het is mogelijk om de beiaard te bezoeken onder begeleiding. Samen met de stadsbeiaardierster Els Debevere kan je elke vrijdagmorgen om 10 uur de toren bezoeken alsook een demonstratie zien aan het klavier. De bezoeken zijn enkel van mid juni tot begin september mogelijk.

Omdat de plaatsen beperkt zijn, dien je vooraf tickets op te halen bij de dienst toerisme in het stadhuis van Nieuwpoort.

Beiaardconcerten
De beiaard kan je horen van half juni tot half september en dit elke woensdagavond om 20 uur.

Facebook Deel op Facebook >
Onze-Lieve-Vrouwekerk en Beiaard op de kaart >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Nieuwpoort! Wordt gratis lid >
Ontdekken In de buurt
Het stadhuis in Vlaamse neo-renaissance dateert uit 1922 toen zowat volledig nieuwpoort heropbouwde.
Het Belfort van Nieuwpoort is een belforttoren in de Belgische stad Nieuwpoort. De 35 meter hoge toren is gebouwd aan de Graanhalle of Stadshalle. Het is een van de 56 belforten in België en Frankrijk die tot werelderfgoed van de UNESCO ver...
Sinds 1990 loopt er op de spoorwegberm van de vroegere spoorlijn 74 een mooi fietspad.
Deze ruïne is het enige resterende deel van de Sint-Laurentiuskerk. De Sint-Laurentiuskerk werd in 1384 omgebouwd tot waterburcht en begin 1900 zelf omgetoverd tot buskruitmagazijn. Op het einde van de eerste WO werd de toren beschoten w...
Sinds de grondige opknapbeurt van het plein in 2008 is het Kaaiplein een toeristische topper geworden. Voor de stevige wandelaar die graag de wind tussen de haren voelt, is dit zelfs perfect om naar Nieuwpoort-bad te wandelen langs een p...
Het Nationaal Monument van de Belgische vissers dateert van 1958. Het beeldhouwwerk is van de hand van Pieter de Soete. Het Vissersmonument herinnert ons de vissers die op zee omkwamen.

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!