De Champ-de-Mars (Marsveld) is de naam van een uitgestrekt open parkgebied in het 7e arrondissement van de Franse hoofdstad Parijs. Het wordt in het noordwesten begrensd door de Eiffeltoren, en in het zuidwesten door de École Militaire (Militaire School).
De naam is afgeleid van de Romeinse oorlogsgod Mars, en verwijst naar de vroegere functie van het terrein als oefenvlakte voor de kadetten van de nabijgelegen École Militaire.
Nadat deze militaire school in 1751 werd opgericht door Lodewijk XV, met de bedoeling 500 zonen van verpauperde officieren op te leiden, transformeerde de bouwmeester Jacques-Ange Gabriel de moerassige vlakte tussen de nieuwe gebouwen en de Seine in een oefenterrein, naar analogie van de Campus Martius te Rome. Vanaf 1780 werden de tuinen toegankelijk voor het publiek. In 1783 en 1784 stegen Jean Pierre Blanchard en Jacques Charles vanaf het exercitieveld op in een ballon.
Op 14 juli 1790 was de Champ-de-Mars het decor voor een groot volksfeest ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de Franse Revolutie. 300.000 enthousiaste toeschouwers legden er de eed van trouw af aan de Franse natie en de nieuwe grondwet, hierbij schoorvoetend gevolgd door koning Lodewijk XVI.
Maar reeds het volgende jaar speelde zich hier een bloedig schouwspel af. Op 17 juli 1791 vergaderde hier een menigte Parijzenaars om een petitie voor de verwijdering van de koning te ondertekenen. In de relletjes die toen uitbraken schoten soldaten onder het bevel van markies de La Fayette een 50-tal burgers neer. Deel op Facebook > Champ-de-Mars op de kaart >
In 1880 bouwde de architect Poitoux een kiosk op het Champ-de-Mars. Het paviljoentje, waarin een hart is verwerkt, werd wereldberoemd dankzij Peynet’s ‘Les Amoureux’ uit 1942. Peynet maakte het werk tijdens een tussenstop op zijn reis van P...
De bouw van de Eiffeltoren lokte een storm van protest uit van de literaire en culturele elite. Guy de Maupassant beweerde dat hij graag lunchte in de Eiffeltoren, omdat het de enige plek is in de stad waar hij er niet hoefde naar te kijken...
Deze bakkerij is reeds gekend door veel toeristen maar is geenszins een touristtrap. Lekkere koffie en eclairs maar ook de croissants en baguettes zijn het proberen waard.
Het Musée du Quai Branly, in de schaduw van Parijs’ ijzeren lady, is een ode aan de mensheid. Het is het derde, grote project van Jean Nouvel, de architect van het Institut du Monde Arabe en Fondation Cartier. Ook in dit schitterende gebouw...
Boottocht van een uur door het hart van Parijs op een luxe boot van Bateaux Parisiens. Terwijl u langs de oevers van de Seine glijdt ziet u legendarische bezienswaardigheden, zoals de Notre Dame, en sierlijke bruggen zoals de Pont Neuf.