TravelTalia logo
Magazine > Fietsen

Fietsverzekering: nodig of overbodig?

Fietsverzekering: nodig of overbodig?
Tegenwoordig rijden we op mooie maar ook dure fietsen. Een e-bike van 2.000 euro of een stadsfiets van meer dan 600 euro zijn geen uitzonderingen. Daar kan al eens wat met gebeuren: diefstal, een ongeluk of valpartij met schade. Is het op dat moment nuttig om verzekerd te zijn of zijn de kleine lettertjes dan zo doorslaggevend dat je fietsverzekering waardeloos blijkt?

Fietsverzekering vs fietsbijstand
Laten we eerst en vooral een onderscheid maken tussen een fietsverzekering en fietsbijstand. Bij deze laatste is het de bedoeling om je uit de problemen te helpen bij mechanische problemen aan je fiets, e-bike of mountenbike.

Dit artikel geeft enkel verduidelijking over een fietsverzekering. 

Waarom je fiets verzekeren?
Een verkering beschermt je tegen plotse hoge uitgaven. Zo is het reeds standaard een brandverzekering of autoverzekering te hebben. Nu dat onze fietsen alsmaar duurder in aankoop worden, is je fiets verzekeren nu ook mogelijk. Als je weet dat een e-bike (elektrische fiets) soms meer dan 2.000 euro kost dan is een extra verzekering echt wel aan te raden.

Hoe lang jouw fiets verzekeren?
Net als je auto is het niet nodig je fiets eeuwig en altijd te laten verzekeren. De meeste raden een verzekeringsperiode aan van 3 jaar. Tegen dan is de waarde van je fiets zoveel gezakt dat een verzekering te duur wordt.

Let er wel op dat verschillende verzekeringsmaatschappijen een vaste verzekeringsperiode hanteren waar je niet kan op terug komen.

Ook is het belangrijk dat je een verzekering afsluit voor een nieuwe fiets. Als je een verzekering wenst voor een fiets ouder dan één jaar, is de kans groot dat verzekeringsmaatschappijen je aanvraag zullen weigeren. Je sluit een fietsverzekering dus best af bij aankoop.

Tegen wat is jouw fiets of e-bike verzekerd?
Zo goed als alle fietsverzekeringen beschermen je tegen diefstal en schade aan je fiets. In meeste gevallen zal er een forfait afgetrokken worden tegenover de aankoopwaarde. Deze forfait of vrijstelling is meestal rond de 50 euro.

Sommige maatschappijen rekenen een forfaitaire slijtageaftren. Deze slijtageaftrek verminderd het bedrag dat uitgekeerd zal worden bij schade of diefstal.

Hoe bewijs je een diefstal van je fiets voor je verzekering?
Elke geleverde fiets, zij het een gewone stadsfiets of een e-bike, zal steeds een vast slot hebben. Je dient beide sleutels van dit vast slot te kunnen voorleggen. Ook een aangifte bij de politie is nodig.

TIP: vind je één van de sleutels niet meer terug, laat deze dan zo snel mogelijk bijmaken om te vermijden dat je verzekeringsmaatschappij niet uitkeert bij een eventuele schade of diefstal.

Hoeveel kost een fietsverzekering?
De prijs van een fietsverzekering ligt meestal tussen de 50 euro en 100 euro per jaar. 

De premie is afhankelijk, natuurlijk van de aankoopwaarde en verzekeringsmaatschappij, maar ook van het feit of je een volledige dekking wenst en of diefstal al dan niet is ingerekend. 

 

Facebook icon Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine

Alle andere artikels in Fietsen >
Overzicht magazine >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!