Als je na een hele tijd vliegen eindelijk je droombestemming bereikt, kan de vakantie pas écht beginnen! Gebruik altijd je gezond verstand en maak je zonreis comfortabel en veilig. Denk er ook aan dat je met alles in orde bent. Wij geven je een duidelijk overzicht van de belangrijkste reistips!
Reisdocumenten
Veel toeristen raken door kleine verstrooidheden in het buitenland belangrijke documenten kwijt (paspoort, vliegticket,…). Indien dit jou overkomt, kan je de afhandeling van het probleem bespoedigen door steeds een kopietje naar jezelf te mailen. Zo kan je er altijd aan.
Controleer of je doorlopende reisverzekering voldoende dekking biedt voor het type reis dat je wenst te maken. Heeft de verzekering werelddekking? Ben je nog verzekerd als je beslist om langer te blijven?
Wil je een auto huren in een niet-Europees land? Check dan eerst of dat kan. Misschien heb je wel een internationaal rijbewijs nodig (in de meeste landen verplicht). Dit is gewoon een vertaling van het oorspronkelijke rijbewijs.
Gezondheid
Informeer ruim op tijd welke inentingen je nodig hebt om naar een bepaald land te reizen. Dit is belangrijk, omdat je sommige spuitjes heel wat op voorhand moet krijgen zodat ze een optimale bescherming kunnen bieden.
Smeer regelmatig crème of zonneolie op je velletje. Zo verklein je de kans op uitdroging en verbranding. Het is trouwens aangeraden om tussen 10- en 14.00 uur (soms 15.00 uur) helemaal uit de zon te blijven.
Op reis word je gemakkelijker ziek. Dat komt omdat je dagelijkse levensstijl geswitcht wordt voor continuë ontspanning en rust. Vul je reisapotheek aan en wees voorbereid op de typische ongemakjes (misselijkheid, maagpijn,…).
Water drinken
Drink voldoende, zéker in warme landen. Het is zelfs aan te raden om steeds een fles mineraalwater in de buurt te houden. Op die manier kan je uitdroging voorkomen. Gebruik geen koffie, alcohol en zout voedsel, want dit droogt het lichaam uit.
In de meeste niet-Westerse landen drink je beter geen kraantjeswater. Dit verhoogt het risico op ziektes (onder andere Hepatitis A). Drink ook hier enkel flessenwater.
Geld op reis
In de meeste landen kan je nu geld afhalen, maar buiten de EU moet je een vast bedrag betalen per transactie. Dikwijls geld afhalen kan dus erg duur worden.
Zorg ervoor dat je steeds wat cash op zak hebt, zeker de eerste dagen! In bepaalde landen is het vrijwel onmogelijk om geld af te halen. Reken er ook niet op dat je kredietkaart overal zal worden aanvaard.
Heb je een reispartner? Verdeel het geld dan onder jullie tweetjes. Als één van jullie bestolen wordt, heb je toch nog wat over.
Lokale bevolking
Als je in arme landen reist, geef je bedelende kinderen het best eten.
Kom altijd een prijs overeen vóór je een taxiritje maakt. Veel chauffeurs zetten de kilometerteller niet aan en bepalen op het einde van de rit een dure prijs. Zelfs met de meter kunnen de bedragen de hoogte in swingen.
Opdringerige verkopers zijn in sommige landen een echte plaag. Negeren is lastig, maar wel de beste oplossing.
Aanvaard nooit gratis spulletjes van mensen op straat. In de meeste gevallen blijkt achteraf dat je er toch voor moet betalen.
Leer op voorhand enkele zinnetjes in de landstaal. Een paar standaardzinnen kunnen je verblijf heel wat aangenamer en vooral duidelijker maken.
Reiscomfort
Draag gemakkelijke kleding en schoenen. Als je bang bent dat je ogen irriteren doordat je lenzen gaan uitdrogen, neem dan voor alle zekerheid een bril mee.
Verdiep je op voorhand in de gebruiken en de normen van de streek. Indien je niet gekleed bent volgens de kledingvoorschriften, kan je bijvoorbeeld heel snel uit een tempel of moskee gegooid worden.