Bellen in het buitenland
Bellen in het buitenland
De tijd ligt achter ons dat je in het buitenland aan een telefooncel met muntjes de nieuwtjes aframmelde en dat oma tot grote ergernis rustig uitlegde wat er allemaal in de straat gebeurd was. Nu bel je ook in het buitenland met je eigen mobiele telefoon. Het is dus handig om te weten waar je dient op te letten als je naar het thuisfront belt.
De gratis oplossing
Er zijn verschillende programma's of apps te verkrijgen die het mogelijk maken om via het internet te bellen ( Skype, Whatsapp, … ). Deze programma's kan je gebruiken via je laptop, tablet of gsm. Belangrijk is wel dat de ontvanger deze apps ook gebruikt. Anders dien je alsnog te betalen voor een oproep.
Als je dan ook nog eerst een wifi-netwerk zoekt in je hotel of camping kan je helemaal gratis bellen.
Bellen via internet ( Whatsapp of Skype) naar een vast of mobiel nummer
Bellen via skype naar een vast of mobiel nummer kan je doen door een bundel te kopen. Een bundel van 60 minuten per maand kost je bijvoorbeeld 1,2 euro per maand.
Voor Whatsapp zijn er nog geen tarieven bekend omdat Whatsapp haar belfunctie pas dit jaar (2015) begint uit te rollen.
Bellen in het buitenland: the old fashion way
Als bellen via een wifi netwerk niet mogelijk is of je krijgt zelf een oproep, is het uiteraard handig om de tarieven te kennen. Deze tarieven worden per minuut aangerekend dus heeft het geen zin om snel een gesprek te beëindigen na 15 seconden.
In de EU betaal je ongeveer 0,25 euro per minuut dat je belt naar je eigen land (zijnde Nederland of België). Bel je echter minder dan één minuut dan nog wordt één volle minuut aangerekend.
Buiten de EU dien je al snel rekening te houden met tarieven boven 1 euro per minuut. Je exacte lijst van kosten per land vind je steeds op de website van je provider.
Gebeld worden in het buitenland is dan weer iets goedkoper maar zeker niet gratis. Je betaalt ongeveer 0,1 euro per minuut.
SMS sturen in het buitenland
Een sms sturen is zeker een goede optie in het buitenland. Je zal niet alleen zelf bondiger zijn. De ontvanger hoeft niet steeds bereikbaar te zijn. De kost voor een sms is in het buitenland ongeveer 0,25 euro (EU).
Tips om te bellen in het buitenland
Er zijn enkele tips die je kan gebruiken in het buitenland om je kosten laag te houden.
Bel met concrete vragen of antwoorden en hou het kort. Meestal is het belangrijkste feit dat alles ok is thuis en op je bestemming.
Reken per minuut
Spreek een uur af wanneer je zal bellen. Zo vermijd je onnodige stress bij het thuisfront of voorkom je dat ze zelf proberen contact op te nemen tijdens je rustige wandeling.
Spreek af dat bij dringende zaken er een sms gestuurd wordt. Bellen kan je dan herleiden tot één maal elke 2 of 3 dagen.
De allerlaatste tarieven raadplegen?
Op de site van de Europese overheid is er een pagina waar de maximumtarieven vermeld staan. Deze tarieven zijn wel exclusief BTW. De BTW tarieven zijn dan weer afhankelijk per land.
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > | Ik snap het! |