TravelTalia logo
Magazine > Technologie

Openbare wifi-netwerken gebruiken en beveiligen

Openbare wifi-netwerken gebruiken en beveiligen
Op vakantie wil je dezelfde luxe als thuis als het gaat over gebruik van internet en sociale media. Als je dan gebruik kan maken van een openbaar wifi-netwerk, dan doe je dit. Maar hoe vind je een geschikt openbaar wifi-netwerk en hoe beveilig je jezelf tegen misbruik van je gegevens?

Wat zijn openbare wifi-netwerken?
Een openbaar wifi-netwerk is niet meer of minder dan een wifi-netwerk van een persoon of bedrijf dat opengesteld wordt voor een groter publiek zoals klanten of personen dit zich binnen een bedrijf begeven. Enkele typische plaatsen waar je een openbaar wifi-netwerk kan vinden:

Is surfen op een openbaar wifi-netwerk veilig?
Neen, dat is het niet. Je gegevens kunnen gestolen worden en je mobiele telefoon of smartphone kan zelfs in het slechtste geval gehackt worden.

Het zijn niet de bedrijven die het wifi-netwerk aanbieden die de boosdoeners zijn dus het speelt geen rol of je deze bedrijven of personen vertrouwd. Misdadigers gebruiken gewoon openbare wifi-netwerken om aan gegevens te komen. Ze kunnen dit op afstand of zitten zelfs naast jou op een terras.

Is een openbaar wifi-netwerk met paswoord dan ook niet veilig?
Spijtig genoeg is ook hier het antwoord neen. Een paswoord ingeven beschermt niet tegen het anoniem versturen van gegevens. Dit zorgt er enkel voor dat je herkent wordt door het netwerk en zo het netwerk kan gebruiken.

Hoe kun je veilig een openbaar wifi-netwerk gebruiken?
Dit doe je door het instellen van een VPN. Dit is een app of software dat je gegevens beveiligd voor ze verstuurd worden tot het moment dat ze ontvangen worden.

Lees meer over veilig surfen op een openbaar wifi-netwerk met VPN op je smartphone >

Gebruik je geen VPN en wens dit ook niet te doen?
Soms wil je voor deze ééne maal geen extra app installeren of onndige risico's lopen. Doe dan het volgende:

Gebruik dit netwerk dus enkel om te surfen naar publieke websites. Meld je ook steeds af als je een openbaar wifi-netwerk gebruikt hebt.

Hoe vind ik een openbaar wifi-netwerk?
Een geschikt openbaar wifi-netwerk kun je eenvoudig vinden door bij de beschikbare wifi-netwerken van je smartphone te kijken. Valt het openbaar netwerk binnen je bereik dan kan je aanloggen.

Meestal is er een paswoord vereist om het wifi-netwerk te gebruiken. Vraag dit paswoord dan even op (zoals bij een hotel) of kijk even rond. Meestal hangt een paswoord uit in een café of restaurant die haar wi-netwerk ter beschikking stelt.

TIP: het zoeken naar wifi-netwerken vreet aan je batterij!
Als je een stad induikt, zal je veel wifi-netwerken tegenkomen. Al dan niet openbaar of publiek. Als je smartphone telkens nieuwe wifi-netwerken vindt, zal dit veel energie vergen van je batterij. Je kan dus beter voor je vertrek je wifi uitschakelen en enkel terug inschakelen als je verbinding wenst te maken of terug thuis komt. 

Facebook icon Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine

Alle andere artikels in Technologie >
Overzicht magazine >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!