TravelTalia logo
Magazine > Milieu & Klimaat

De getijden: eb, vloed, springvloed en stormvloed aan de Noordzee, Frankrijk en Middellandse Zee

De getijden: eb, vloed, springvloed en stormvloed aan de Noordzee, Frankrijk en Middellandse Zee
De getijden spreken al sinds mensenheugenis tot de verbeelding. Maar hoe komen getijden tot stand en wanneer spreekt men van een springvloed of zelfs van een stormvloed. Op het einde van dit artikel kijken we ook even na of er grote verschillen zijn tussen eb en vloed aan de Noordzee, De Noord-Westkust van Frankrijk en deze aan de Middellandse Zee.

Wat is getijde?
Het getijde is de periodieke wisseling van de waterstand van grote wateroppervlaktes zoals zeeën. Een getijde treed op als gevolg van de zwaartekracht van de maan en, in mindere mindere mate ook van de zon. De verklaring van het verschijnsel werd voor het eerst  in 1687 gegeven door Isaac Newton. Daarna werd het door verschillende geleerden aangepast en verbeterd om nauwkeurigere voorspellingen te kunnen doen.

Als de waterstand verhoogt, spreekt men van vloed en omgekeerd, als de waterstand verlaagd, spreekt men van eb. 

De impact van het getijde heeft met veel lokale factoren:

Ook weersomstandigheden zoals luchtdruk en wind spelen een belangrijke rol bij de uiteindelijke waterstand die gehaald wordt

Springtij en doodtij
Als de zon, maan en aarde op één lijn staan (volle maan en nieuwe maan), versterken de getijdenkrachten van de Maan en Zon elkaar en treden er hogere hoogwaterstanden en lagere laagwaterstanden op. Dit is springtij. 

Bij het eerste en laatste kwartier is het net omgekeerd en verzwakken de getijdenkrachten elkaar en treden er minder hoge hoogwaterstanden en minder lage laagwaterstanden op. Dit is het doodtij.

Stormvloed
Men spreekt over een stormvloed als springtij samengaat met een storm. Als de wind dan nog eens krachtig landinwaarts blaast, kan vloed gevaarlijk veel water dicht bij de bewoonde kust brengen en dijken onder druk plaatsen.

Getijde aan de Noordzee
De Noordzee heeft een uitgesproken dubbeldaags getij. De getijdenbeweging in de Noordzee wordt veroorzaakt door twee getijgolven: 

Het is vooral de tweede getijgolf die belangrijk is voor de Noordzee. De getijde vormt een golf en komt van boven Engeland naar beneden richting Vlissingen en de Belgische Kust. Dan zet ze haar weg verder naar het Noorden. Het verschil tussen getijden in Vlissingen en  Schiermonnikoog kan tot 8 uur oplopen.

Eb en vloed aan de Middellandse Zee
De Middellandse Zee heeft bijna geen getijden. Het verschil tussen hoog- en laagwater bedraagt gemiddeld maar ongeveer 15 centimeter. Deze binnenzee is te klein om een eigen getijde te kennen en het getij in de Middellandse Zee wordt dus hoofdzakelijk bepaald door de getijgolf die van de Atlantische Oceaan via de nauwe Straat van Gibraltar binnenkomt. De hoeveelheid water die daar per getij kan passeren kan slechts een kleine getijdenbeweging in de Middellandse Zee in stand houden.

Westkust van Frankrijk: Normandië en Bretagne hebben het grootste getijverschil van Europa
Hier zijn de getijden het sterkst te merken en eb en vloed zijn in Normandië en Bretagne ook de grootste van Europa. Er is hier soms een verschil van meer dan 10 meter en is er zelfs al eens meer dan 15 meter opgetekend. Het grootste verschil merk je in de Baai van Malo, dicht bij Mont-Saint-Michel.

Facebook icon Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine

Alle andere artikels in Milieu & Klimaat >
Overzicht magazine >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!